Over halvparten av USA er rammet av den verste tørken på 56 år. I delstaten Georgia tømmer bøndene grunnvannsreservoarene, skriver Dagens Næringsliv.

Nede i bunnen av et stort sandkrater viser Paul Ringer (44) frem en våt flekk på berget. Det er alt som er igjen av Mock Springs.

Før dannet kilden en badeplass, og Ringer tjente godt på å ta inngangspenger, leie ut utstyr og selge kioskvarer. De tre siste somrene har det vært helt tørt. Også mange brønner i området har ikke lenger vann.

– Jeg blir deprimert av å være her. Det er ikke noen latter eller noen barnerop lenger. Det er bøndenes feil. De har tappet ned grunnvannet så mye at hele kilden er gått tørr, sier Ringer til DN.

Halve USA tørkerammet
Ringers problemer i Georgia er bare et lite eksempel på tørkeproblemene som herjer USA med voldsom styrke denne sommeren.

Ifølge myndighetene er 52 prosent av landet omfattet av moderat til ekstrem tørke, og sommeren er allerede kåret til den verste på 56 år.

I Iowa dør fisken i vannpytter som er altfor små og altfor varme. Kuene i Tennessee er slappe og produserer mindre melk. Prammene på Mississippi-elven har problemer med å passere sandbankene på grunn av lav vannføring.

Siden USA er en gigant i verdens matvareproduksjon, er de globale effektene av tørken allerede merkbare. Situasjonen blir ikke bedre av at store hveteprodusenter som Russland, Ukraina og Kasakhstan også sliter med tørke og at sommeren i Vest-Europa har regnet bort.

Skylder på menneskene
Forskningssjef James Hansen i Nasa er blant dem som mener ekstremværet i USA er et tegn på menneskeskapte klimaendringer.

Mandag publiserte han og kolleger en studie om temperaturendringene gjennom de siste seks tiårene. Forekomsten av ekstremvær er gått kraftig opp, og Hansen mener global oppvarming er årsaken til både den europeiske hetebølgen i 2003, den russiske hetebølgen i 2010 og tørken i Texas og Oklahoma ifjor.

Les også: Veksten er problemet i verden


Varmerekord på Grønland

- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.