Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer, og Arbeiderpartiet gjør et brakvalg. Valgforsker Frank Aarebrot er tydelig på hvilke nasjonale tendenser man kan lese ut av valgresultatene:

– Den gamle regjeringen vinner over den nye. De rødgrønne partiene pluss Miljøpartiet De Grønne går fram. Høyre og Frp i regjering, og støttepartiene Venstre og KrF, gjør det alle dårlig, sier han til NTB.

Ifølge prognosene ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.

– Helt vanvittig

Lokalt gir resultatene blant annet utslag ved at det borgerlige byrådet i Aarebrots hjemby, Bergen, vrakes. Også i Oslo går det trolig mot et maktskifte etter valget.

– I Bergen er det helt vanvittig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet ligger an til å få 38 prosent. Siden 1972 har de ikke gjort et bedre valg enn dette, sier han.

Han bemerker også at Høyre går 15 prosent tilbake i statsminister Erna Solbergs egen valgkrets, Skjold, i Bergen.

– Her gikk hun selv dør til dør dagen før valget, men det har ikke hjulpet, sier han.

Aarebrot mener at den lave oljeprisen og svikten i økonomien kan ha bidratt til at mange snur ryggen til regjeringspartiene.

– Nordmenn er pragmatiske. De ønsker seg ikke skattelettelser når oljeprisen ligger på 40 dollar. Hadde den vært på 120 dollar og det var «tjo hei», så ville nok nordmenn gjerne ha ønsket skattelettelser, sier han.

Vanskelig tid i møte

Han tror regjeringen vil få en vanskelig oppgave med å hente seg inn.

– Jeg tror ikke de går inn i den neste perioden med høye kneløft og tro på framtiden, sier han.

Det dårlige resultatet kan gå ut over samarbeidsklimaet mellom regjeringspartiene og støttepartiene, tror valgforskeren.

– Hvis Siv Jensen skal i gang med nytt statsbudsjett og legger inn store skattelettelser til de rikeste, og en 50-lapp til vanlige folk, blir ikke stemningen bedre, sier han.

- Se bilder fra valgkvelden her:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kollaps for Høyre i Bergen

 
Han kan overta etter Fabian Stang  

Raymond Johansen: – Vi har gjort et formidabelt valg