Industi- og ingeniørkonsernet Alfa Laval kjøper Bergens-konsernet Mohn kontant for 13 milliarder kroner.

- Eneste

Styreleder Trond Mohn representerer familien som i generasjoner har levert pumper til fiske- og oljeindustrien. Nå overlates roret til svenske eiere.

- Alfa Laval er det eneste selskapet vi kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS og jeg er svært glad for at vi har oppnådd en avtale. Gjennom Alfa Lavls industrielle plattform og globale rekkevidde er jeg trygg på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og styrke sin posisjon som verdensledende, sier Mohn i pressemeldingen som er sendt ut i fellesskap.

Mohn viser til at konsolidering og globalisering skjer i alle bransjer, og at Alfa Laval er en anerkjent produsent av varmeutvekslere og separatorer over flere generasjoner.

- Vi har vist konkurransedyktighet gjennom innovasjon, kvalitet og en langsiktig tilnærming til kundeforhold. Alfa Lavals dedikasjon og fokus på kvalitetsprodukter for et internasjonalt marked er en arv vi deler, sier styrelederen.

- Et glimrende selskap

Avtalen innebærer at det svenske selskapet overtar Framo for 13 milliarder kroner kontant, på gjeldfri basis. Selger er familieselskapet Wimoh AS (Se regnskapstabell), som eier Frank Mohn AS.

Frank Mohn, en ledende pumpeprodusent for olje- og gassindustrien, har rundt 1200 ansatte og hovedkvarter i Bergen. Selskapet omsatte for 3,4 milliarder kroner i 2013, mens ordrereserveren var på 6,1 milliarder kroner ved årsslutt.

Konsernsjef Lars Renström mener han har kjøpt et "glimrende selskap", som han har fulgt tett i flere år, ifølge meldingen.

- Kombinasjonen av Frank Mohn og Alfa Laval vil gi et svært attraktivt tilbud av produkter, systemer og tjenester og vil styrke styrke vår ledende posisjon som en tilbyder av kritiske systemer for fartøyer, og offshore- olje og gass-produserende enheter, sier han.

Ordknapp styreleder

Framo og styreleder Trond Mohn planlegger en pressekonferanse på hovedkontoret i Bergen klokken 14.00 mandag. Mohn er ordknapp om hva han føler om dagens melding.

- Det får vi ta på pressekonferansen. Du får leve i spenningen, sier han til Bt.no.

Frank Mohn AS' eierselskap Wimoh AS eies av Framo Developments med 47,8 prosent, Frederik W. Mohns investeringsselskap Perestroika med 32,2 prosent, og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.

Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i hovedkonsernet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.

Transaksjonen forutsetter kun myndighetenes godkjennelse, ifølge dagens melding. Alfa Laval stiger 4,28 prosent på Stockholmsbørsen.

DN har ikke lyktes med å få kontakt med styrelederen sålangt mandag.

Les også:
Trond Mohns sønn: - Skam deg!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.