Mandag ble det kjent at Mohn-familien i Bergen og styreleder Trond Mohn selger pumpeprodusenten Frank Mohn til det svenske industri- og ingeniørkonsernet Alfa Laval for 13 milliarder kroner kontant.

- Feighetens nådegave

Trond Mohns sønn, Frederik W. Mohn, er alt annet enn fornøyd med at virksomheten kan forsvinne fra familiens hender.

- Han (Trond Mohn) har gått bak ryggen min. Dette fikk jeg vite om på lørdag. Prosessen har foregått siden ifjor sommer. Han har feighetens nådegave, sier Frederik Mohn til DN.

- Han har ikke klart å videreformidle familiebedriften som hans far grunnla i 1938. Nå må han ta konsekvensene av det. Det er en skam, sier Mohn.

- Skam deg

Frederik Mohn mener bakgrunnen for salget er at faren aldri klarte å gjennomføre generasjonsskiftet i bedriften.

«Det ble for vanskelig å innrømme at han hadde en flink sønn. Vi har ennå ikke blitt kontaktet av Alfa Laval, og det sier det meste om Trond Mohns fremgangsmåte. Skam deg, Trond!», skriver Frederik Mohn i en sms til bt.no.

Han opplyser at han trodde det var et "feigt forhandlingsutspill fra min far" da han ble orientert om salget lørdag.

«Dette er en skam!», skriver han.

- Hva tror du han skal bruke pengene på?

- Han skal vel gi pengene til Bergen by. Jeg oppfordrer folk til å ikke ta imot  disse judaspengene, sier Mohn til DN.

Trakk seg

Frederik Mohn var toppsjef i Frank Mohn AS før han brått trakk seg fra stillingen i desember 2012 på bakgrunn av "ulikt syn på strategien for selskapet fremover".

Les også: Trond Mohn: - Det har vært jævlig mye skriverier og Frederik Mohn trekker seg fra familieselskapet

Dette skjedde kort tid etter at Frederik Mohn hadde kommet i Økokrims søkelys for aksjehandler i riggselskapet Songa Offshore, der han fortsatt er hovedaksjonær. Forholdet ble senere henlagt.

Beklager

Frederik Mohn beklager også overfor alle ansatte, spesielt fagforeningene, men sier han ikke har vært i kontakt med dem.

-  Dette blir nok et sjokk for de ansatte, sier han.

Frederik Mohn eier 32,2 prosent av Frank Mohn AS/Wimoh AS gjennom sitt heleide investeringsselskap Perestroika. Resterende eies av Framo Developments med 47,8 prosent og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.

Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i hovedkonsernet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.

-Vet du noe om planene til Alfa Laval?

- Nei, jeg er ikke interessert i det heller. Vi får se om vi selger til dem. Det kan hende vi vil være minoritetsaksjonær. Vi får se. Vi har ikke blitt kontaktet av dem. Som sagt fikk jeg vite om dette på lørdag, svarer Mohn.

Framo og styreleder Trond Mohn planlegger en pressekonferanse på hovedkontoret i Bergen klokken 14.00 mandag. DN har ikke lyktes med å få kontakt med styrelederen sålangt mandag.

Les også:
Frank Mohn-konsernet solgt til Sverige for 13 mrd.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.