John Fredriksen kontrollerer gjennom forwardkontrakter 9,9 prosent av konkurrenten Pride International, men det USA-baserte riggselskapet forsvarer seg mot ytterligere oppkjøp fra den norske milliardæren.

Selskapets styre har tirsdag bestemt seg for å redusere grensen for å utløse selskapets "Stockholder Rights Plan" fra 15 til 10 prosent, skriver selskapet i en pressemelding. Pride skriver at dette kun er gjort for å ramme Seadrill.

Det fremgår at Prides "Stockholder Rights Plan" har til hensikt å beskytte aksjonærene i Pride mot overtagelsesforsøk i det åpne markedet eller andre "misbruks"-aktiviteter, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.

Seadrill beskriver kjøpet som en finansiell investering.

Les: Seadrill: -Finansiell investering

God match
- En match mellom de to ser veldig interresant ut. Seadrill har sagt at de er interessert i vekst, og trenger å knytte til seg ekspertise i Brasil og Vest-Afrika der Seadrill har veldig liten erf#229. Operasjonelt er dette veldig riktig, sier analytiker Ingolf Gillesdal i Nordea Markets til DN.no.

- Derfor støtter jeg dette, legger han til.

- Tror på Seadrill når de sier at det er en finansiell investering?

- Ti prosent er ganske mye. Foreløpig er det en finansiell investering, men det kan fort snu seg, sier han.

Les: - Veldig interessant

Bryr seg ikke om Fredriksen-ønske
- Til tross for anmodninger fra selskapet, har ikke Seadrill gitt informasjon om dets intensjoner, planer eller forslag med tanke på Pride eller kjøpet av aksjene, skriver det New York-baserte selskapet i en pressemelding.

I tillegg til aksjekjøpet, har Seadrill sendt inn en melding til amerikanske myndigheter etter Hart-Scott-Rodino-loven som tyder på at Fredriksen har alvorlige planer med kjøpet av Pride-aksjene. Begge deler har Fredriksen ønsket å holde skjult, men Pride avslører likevel dette i pressemeldingen tirsdag ettermiddag.

- Seadrill har anmodet Pride om å ikke offentliggjøre kjøpet av Pride-aksjer eller filing av Hart-Scott-Rodino, skriver selskapet.

Hart-Scott-Rodino er en amerikansk antitrust-lov som sier at før et selskapet kan fusjonere, legge inn bud eller på andre måter gjennomføre en selskapstransaksjon, så må begge partene sende inn en filing til amerikanske myndigheter. Når dokumentene er innlevert har myndighetene 30 dager på seg for å sjekke at den foreslåtte transaksjonen ikke bryter amerikanske anti-trust-lover.

Prides informasjonssjef Jeffrey L. Chastain var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag ettermiddag. Hans sekretær opplyste at selskapet ikke har noe å legge til utover det som blir sagt i pressemeldingen.

Gigant
Etter at rigg-giganten Transocean ifjor fusjonerte med GlobalSantaFe, ble det spekulert i om Seadrill også ville kapre en av de etablerte riggaktørene. Kandidatene har vært Diamond Offshore Drilling, Noble, Ensco og Pride.

Pride har en markedsverdi på 6,8 milliarder dollar eller rundt 34 milliarder kroner. Seadrill har en markedsverdi på rundt 64 milliarder kroner.

Houston-baserte Pride er et av verdens største riggselskaper med 64 rigger. Inkludert i flåten er to dypvannsskip, 12 halvt nedsenkbare rigger, 28 oppjekkbare rigger, 10 plattformrigger, fem dypvannsrigger og syv landrigger. Selskapet har også tre ultradypvanns-boreskip under bygging.

Seadrill-aksjen stiger 4,17 prosent på Oslo Børs.

Les også: - Seadrill er verdens dyreste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.