John Fredriksens riggselskap Seadrill har bestilt inntil fire nye ultradypvanns boreskip fra Samsung-verftet i Sør-Korea for under 600 millioner dollar per rigg.

Prisen tilsvarer rundt 3,5 milliarder kroner per rigg, og investeringen kan derfor komme opp i 14 milliarder kroner.

Avtalen gjelder to rigger med levering i første og andre kvartal 2013, samt en opsjon på ytterligere to rigger. Opsjonen er til fastpris og må utøves i første kvartal 2011.

Opsjonene vil bli utøvd dersom styrken i offshoreboremarkedet fortsetter.

Riggene skal kunne operere på inntil 12.000 fots dybde og ankerlastkapasiteten skal være 1.250 tonn. De skal utvikles spesielt for arbeid i områder som Mexicogulfen, Brasil og Vest-Afrika.

Tar trolig opp lån
Seadrill vil trolig finansiere de nye boreskipene de har bestilt med å ta opp lån når skipene skal leveres i begynnelsen av 2013.

Det sier IR-direktør Jim Dåtland til TDN Finans torsdag.

Ifølge Dåtland er Seadrill svært godt fornøyd med prisene de har oppnådd.

- Prisen er godt under det en så tidligere i sykelen. I tillegg får disse enhetene bedre kapasitet enn de enhetene som ble bygget da, sier Dåtland.

Vil ikke oppgi ratenivå
Han vil ikke si noe om hvilket ratenivå de må forvente å se for å utnytte de to opsjonene de har.

- Det vi ser er at med et ratenivå på 450-500.000 dollar pr dag betales disse enhetene i løpet av rundt fem år. Det synes vi er veldig attraktivt, sier Dåtland.

- Avgjørelsen om vi skal erklære de to opsjonene vil vi ta i 2011 basert på hva vi tror om ratenivået fremover, sier Dåtland.

Varslet rigg-kupp
Seadrill varslet i slutten av oktober at selskapet var klar for å gjøre milliardinvesteringer, etter at selskapet la ut et obligasjonslån på rundt 3,8 milliarder kroner.

- Seadrill har de siste månedene sett tegn på styrking i offshore-boremarkedet. Antallet henvendelser fra oljeselskaper øker i alle segmenter hvor Seadrill opererer, og fokuset er primært på moderne utstyr driftet av erfarne operatører. Seadrill tror denne trenden vil fortsette i årene som kommer og vil kapitalisere på disse mulighetene og fortsette å vokse, skrev Seadrill da.

Det ble da ikke lagt skjul skjul på at nye investeringer er nært forestående:

- Etter nylig å ha inngått to nybyggingskontrakter for økt kapasitet innen jack up-rigger på attraktive prisnivåer, er selskapet for tiden i langt fremskredende forhandlinger om andre vekst-investeringer. Disse vil bedre Seadrills posisjon som et selskap fokusert på rask vekst med moderne, premium-aktiva, het det i en melding i oktober.

Les også: Fredriksen klar for rigg-kupp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.