- Vi gjorde noen av de største feilene på det akterdekket

Tor Olav Trøim angrer på noen av beslutningene han og John Fredriksen tok i 2008.

Verdens største tankreder John Fredriksen må konstatere at tankmarkedet fortsatt er inne i en dyp bølgedal.

For å illustrere situasjonen hadde Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim tatt med seg feriebilder fra sydligere strøk da han holdt sitt innlegg på shippingkonferansen Nor-Shipping tirsdag.

- Bildene er fra akterdekket på en yacht som jeg og John var på i 2008. På den tiden var det rater på 150.000 dollar dagen for vlcc-er og 700.000 dollar dagen for rigger, sier Trøim.

Kunne spart en formue
Trøim og Fredriksen benyttet de gode tidene til å bestille flere skip og rigger.

- Jeg tror vi gjorde noen av de største feilene vi har gjort på det akterdekket, sier Trøim.

Hadde de ventet noen år kunne de spart flere hundre millioner dollar per rigg.

- Mange andre gjorde den samme feilen. Den store bakrusen kommer her på Nor-Shipping 2011, humrer Trøim.

Tankmarkedet tanket
I et intervju med DN.no tidligere i dag pekte Trøim på at situasjonen kan sammenlignes med forholdene i tankmarkedet på 1970-tallet. I 1974 stupte stupte ratene fra 60.000 dollar per dag til rundt 8.000 dollar per dag.

Og etter ni lange år var det ingen bedring å spore. Snarere tvert imot. Da hadde ratene falt helt til 1.000 dollar per dag. Det året ble det bestilt to supertankere i vlcc-klassen.

- Det var nok de som var smarte, sier Trøim.

Han mener rederne selv må ta på seg ansvaret også i dagens situasjon.

- Vi kan ikke skylde på noen. Vi har ødelagt for oss selv også i denne syklusen, sier Trøim.

Les også: - Det blir tungt

Parkeringsplasser?
Spørsmålet er hva rederne skal gjøre nå, siden markedsforholdene ifølge Trøim vil være vanskelige i mange år fremover. Trøim gir noen svar selv - om enn av det noe mer humoristiske slaget.

- Kanskje man skal kjøpe kredittforsikringer på befraktere? Eller starte et advokatkontor med ekspertise på konkurser? Eller kjøpe fortøyningskapasitet, konvertere tankerne til parkeringsplasser eller boliger, spør Trøim spøkefullt.

Se video med Cecilie Fredriksen på Nor-Shipping:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.