MARBELLA, SPANIA. - Elviria, Elviria, Elviria. Dette er virkelig et område mange nordmenn snakker om - og vil kjøpe bolig i. Her snakkes det norsk overalt, og stadig flere er på boligjakt her. Nueva Andalucia ovenfor Puerto Banus er også mer populært enn tidligere.

Christoffer Borg, som er daglig leder i Borg & Partners og har lang fartstid som norsk eiendomsmegler i Spania, har tatt med DN på visningsrunde i Marbella. Den delen av Spania hvor de pengesterke nordmennene helst vil tilbringe sommeren.

Her henger man på strandklubber som Nikki Beach på dagtid, der servitørene spruter ut champagne-flaske på champagne-flaske i svømmebassenget, og frekventerer Michelin-restauranter og trendy nattklubber på sen kveldstid. Sol er det nesten hver dag.

Etter flere år med prisfall på ferieboliger, er nå prisene på vei oppover igjen.

- For Marbella kommune i sin helhet steg prisene fra 2013 til 2014 med 4,8 prosent, ifølge tall fra det nasjonale takstselskapet Tinsa. Bunnen er nådd, både på volum og priser. Og prisene har steget enda mer i år, sier Christoffer Borg.

Han solgte nettopp en feriebolig til en kjent norsk bedriftsleder for 1,1 millioner euro, oppunder 10 millioner kroner, og viser også at nordmenn bygger: Et stort funkishus med kjempebasseng og gigantiske takterrasser er nettopp ferdigbygd - bare et steinkast fra stranden. Borg anslår at huset har kostet nærmere 20 millioner kroner.

- Jekker opp budsjettet sitt

- Norske kjøpere her nede vet veldig godt hva de er ute etter, og de er villige til å betale for det. Finner de ikke drømmeboligen, hender det at de jekker opp budsjettet sitt, sier Christoffer Borg.

For i de beste områdene er det ikke bare å velge og vrake:

- I godt beliggende områder, gjerne relativt sentralt og med god kvalitet og fasiliteter, er det nå færre og færre gode objekter for salg hvert kvartal. Det kommer omtrent ingenting for salg. Fra 2013 merket vi at det snudde. Det ble vanskeligere å finne gode alternativer, forteller Borg.

På den tiden var det stort frafall av kjøpere fra blant annet Storbritannia og Frankrike. Men etter at pundet har styrket seg kraftig mot euro, er britene tilbake med full kraft og tilbyr nordmennene knallhard konkurranse.

Salgsvolumet i Marbella steg ifjor med over 28 prosent sammenlignet med året før. Økningen fra 2011 var på nesten 77 prosent.

Det er 12 prosent høyere enn salgsvolumet i 2007, året før krisen inntraff. For 2015 ventes det at tallene er høyere enn toppåret 2006, ifølge statistikk fra Spanish Ministry of Public Works.

De færreste leier ut - har råd til å la være

Hacienda Elviria og Hacienda Playa er to ferieboliganlegg som er svært populære blant norske kjøpere, bemerker Christoffer Borg. Her har prisene steget ganske kraftig de siste årene.

- Det siste året har vi også merket stor etterspørsel etter villaer. Mange nordmenn, både firmaer og privatpersoner, har kjøpt villaer - mest i prisklassen fra 800.000 og opp til to millioner euro (7-18 millioner kroner), opplyser den norske megleren.

Mange finansierer også kjøpet med utleie, men langt fra alle:

- Vi ser at en del av de norske kjøperne ikke ønsker å leie ut fordi de ikke trenger det. Bare cirka 20 prosent av kundene våre leier ut, sier Borg.

Eiendomsmegler Christoffer Borg. Foto:
Eiendomsmegler Christoffer Borg. Foto: (Foto: Line Kaspersen)
 

Han understreker at «prisantydning» i Spania er noe helt annet enn «prisantydning» i Norge.

- «Asking price» settes av selger, og ofte settes denne med et rom for forhandling. Den er ikke mindre forhandlingsbar når markedet er på vei opp, selgere orienterer seg normalt i markedet og priser deretter. Derfor blir prisantydning i Spania en makspris, og det er ikke budrunder slik som i Norge, opplyser Christoffer Borg.

Ifølge tall fra spanske myndigheter er nå hele 85 prosent av alle boligkjøpere i Marbella utlendinger og ikke spanjoler.

I 2014 toppet kjøpere fra Storbritannia, Frankrike og Russland listen i Spania, med norske kjøpere på en 7. plass.

- Nordmenn ligger forøvrig helt i tet blant topp fem når det gjelder snittpris på boligkjøpene, sier Borg.

Dette står på nordmenns ønskeliste når de er på boligjakt i Marbella:

 • To-fire soverom
 • Syd- og sydvestvendt bolig på grunn av solforhold, gjerne utsikt mot sjø
 • Utsikt
 • Store utearealer, terrasse/hage
 • Anlegg med god kvalitet, lav byggetetthet og god og luftig plass mellom blokker
 • Gjerne inngjerdet og med vakthold
 • Gangavstand til fasiliteter
 • Minst mulig støy
 • Heis
 • Parkering
 • Svømmebasseng
 • Fin beliggenhet

Les også: - Vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.