- Ikke rimelig, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB til Dagens Næringsliv. Han frykter konsekvensene.

Etter finanskrise og et par magre år overrasker veksten i svensk økonomi både politikere og økonomer.

Men ser man på husholdningenes gjeld i forhold til disponibel inntekt, er svenskene også på vei mot gjeldstoppen i verden, ifølge statlige Bostadskreditnämnden (BKN). Det skjer i takt med stadig stigende boligpriser.

- En risiko
- Boligmarkedet er en risiko for svensk økonomi. De fleste vurderinger tyder på at boligmarkedet er overvurdert, sier Robert Bergqvist i SEB. Han viser til at boligprisene i Sverige har steget med mellom syv og ti prosent hvert år de siste 15 årene.

- Og husholdningenes gjeld øker med nesten ni prosent i årstakt, sier han til DN.

Sverige og Norge ligner
Når det gjelder husholdningenes gjeld ligger Norge og Sverige i en liga for seg, mener sjeføkonom Cecilia Hermansson i Swedbank.

- Sverige og Norge ligner hverandre. Vi har stigende boligpriser, husholdningene låner stadig mer og gjeldsbyrden nærmer seg 200 prosent, sier hun til Dagens Industri.

Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

- Vi vil ta Sverige fra underskudd til overskudd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.