Den nye regjeringsplattformen legger opp til at det skal bli billigere å handle varer fra utenlandske nettbutikker ved at tollgrensen heves. I tillegg kan det bli åpnet for søndagshandel.

Handelsnæringen jubler ikke over forslagene.

I dag kan varer på inntil 200 kroner importeres avgiftsfritt fra utenlandske nettbutikker. Det er uklart hvor mye regjeringen vil heve tollgrensen.

- Hvor er logikken
– Forslaget er superkrise for slike som oss. Utenlandske nettbutikker kan selge varer til Norge uten at de beskattes. Hvorfor skal utenlandske bedrifter få selge skattefritt i Norge? Hvor er logikken? Da burde vi også fått selge varer uten å betale moms, sier skohandler Fredrik Skjolden til Dagens Næringsliv.

Skjolden bekymrer seg ikke først og fremst for egen del. For han har tapt allerede.

Etter 34 års drift må han legge ned butikken Trapes sko i Storgata i Oslo. Flyttingen av et trikkestopp ble til slutt tungen på vektskålen. Butikken lider dermed samme skjebne som de fleste andre frittstående skobutikkene i sentrum.

Skjolden tror heller ikke søndagshandel er det som vil redde de små butikkene. De mest pessimistiske tror at regjeringens forslag om søndagsåpne butikker vil føre til økt butikkdød.

- Blir en dominoeffekt

NHO Handel er blant dem som har gått sterkest ut mot søndagsåpne butikker.

– De fleste i handelen ønsker ikke søndagsåpne butikker. Omsetningen vil bare bli spredt over flere timer, og det er ikke sikkert at forbrukeren ønsker dette. Jeg tror søndagsåpne butikker vil bli som en av og på-bryter. Når kjøpesentrene setter opp sine åpningsskilt, vil de andre følge etter. Det blir en dominoeffekt, sier Bjørn Næss som er administrerende direktør i NHO Handel, til DN.

Han tror småbutikker, kiosker, bensinstasjoner og enkelte bransjer innen faghandelen er mest utsatt. Selv om butikkene vil stå fritt, forventer Næss at de fleste vil føle seg tvunget til å hoppe på.

Heller ikke LOs tredje største forbund, Handel og Kontor (HK) er særlig glade for at regjeringserklæringen åpner for søndagsåpne butikker.

Flere store aktører, som Rema 1000, Steen&Strøm Magasin og Thon Gruppen, har ifølge Dagens Næringsliv allerede signalisert at de vil vurdere å holde åpnet på søndager.

Les også: Går for utvidet åpningstid på Vinmonopolet



Høyre og Frp er enige om åtte hovedprosjekter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.