Da sentralbanksjef Øystein Olsen i forrige uke senket renten, og blant annet begrunnet kuttet med hensynet til den sterke kronen, synte han et kort som kan bli skjebnesvangert, mener flere norske eksperter.

- Vi ser en risiko for at Norges Banks tilsynelatende angst for kronestyrking kan friste spekulanter inn i et spill der press opp eller ned for krona kan tvinge fram renteendring henholdsvis ned eller opp, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport.

- Lukter blod
Mork frykter at Olsen nå har satt igang et spill det er vanskelig å vinne.

- Dette er ikke påfallende i og for seg, for valuta spiller alltid en viss rolle for rentesettingen. Det som var litt mer spesielt nå var at Norges Bank klassifiserte en så stor del av kronestyrkelsen som eksogen, og at det ga dem et grunnlag for å reagere med rentesettingen, sier Mork til DN.no.

Eksogen betyr noe som kommer utenfra, eller som blir påvirket av ytre faktorer. Den høye oljeprisen, og økt tillit til kronen som en trygg havn i forhold til andre europeiske valutaer, er eksogene faktorer som kan ha bidratt til å drive kronekursen opp.

- Vi kan nå oppleve at noen spekulanter lukter blod, sier Mork til DN.no.

Spekulerer i å presse frem renteendring
Mork tror spekulantene kan tenke som så at hvis kronen styrker seg nå, vil Norges Bank tolke det som eksogent og sette ned renten.

Mork mener at spekulantene da kan spille dette spillet: De tar FRA-posisjoner som gjør at de tjener på et nytt rentekutt. De såkalte FRA-rentene viser forventninger til tremåneders pengemarkedsrente frem i tid.

- Så kjører de kronen, sørger for at den styrker seg igjen, og tvinger frem et kutt ved neste rentemøte. Deretter tar de profitt i FRA-markedet, sier Mork.

Han viser til at dette var et spill mange spilte på 90-tallet.

- Norges Bank skjønte etter hvert at de ikke kunne vinne. Nå står Norges Bank i fare for å bli trukket inn i dette spillet igjen, sier Mork.

Løper etter kronen
Også sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets mener at sentralbanksjef Olsen kan ha åpnet ballet for kronespekulanter.

- Det er grunn til å frykte at vi nå har fått en situasjon der sentralbanken løper etter kronen og ikke andre veien, sier Syed til DN.no.

Situasjonen bør helst være at at kronen skal være et resultat av sentralbankens rentesetting, og da spesielt rentedifferansen til utlandet.

Redd for at skaden har skjedd
Og selv om det ikke skulle stemme at Norges Bank løper etter kronen, så har problemet likevel oppstått, mener han.

- Dersom folk har en oppfatning av at Norges Bank løper etter kronen, så vil de spekulative angrepene komme, og da vil Norges Bank måtte løpe etter kronen, sier Syed.

- Derfor er det veldig viktig at man dreper ondet ved roten, og ikke gir et inntrykk av det i det hele tatt i første omgang. Det er det jeg er redd for at de har gjort, sier Syed.

Les også:

<b>Kutter renten</b>

<b>- Mange bedrifter blir berget av dette</b>

<b>«Herregud for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank» </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.