Japans statsminister Shinzo Abeden har satt i gang en radikal omlegging av Japans økonomiske politikk, som allerede fått kallenavnet «Abenomics».

Politikken omfatter blant annet storstilt pengetrykking og har bidratt til sende yen-kursen kraftig ned.

Hvis kickstarten av den japanske økonomien imidlertid skulle slå feil, vil det få enorme konsekvenser, advarer storbanken UBS.

Japan risikerer å bli rammet av stagflasjon - der prisene i samfunnet stiger uten at det er vekst - hvis de massive pengepolitiske lettelsene og store offentlige investeringer ikke får fart på økonomien. Det er advarselen fra investeringssjef Alex Friedman i storbanken UBS, skriver epn.dk som siterer CNBC.

- Hvis det ikke blir vekst, kan det slutte med Armageddon, som man vil kunne kalle «Abegeddon», noe som vil innebære stor skade på det finansielle systemet, sier Friedman.

Skulle Japan bli rammet av «Abegeddon» vil det ifølge Alex Friedman føre til økende bekymring blant investorene om holdbarheten av det japanske gjeldsnivået, som igjen kan føre til høyere renter på landets statsobligasjoner.

Gjeld på 300 prosent av BNP
Det villle i så fall føre til at Japans gjeld i målt mot bruttonasjonalproduktet vil stige til over 300 prosent fra dagens allerede høye nivå på 226 prosent. Renten på landets10-årige statsobligasjoner vil kunne nærme seg fem prosent.

Så langt har Abes politikk hatt en positiv innvirkning på det japanske aksjemarkedet. Nikkei-indeksen er opp 44 prosent siste seks måneder. Men de siste to ukene har det vært en kraftig korreksjon med et fall på nesten 17 prosent.

Abes politikk har også sørget for at yen-kursen siden ifjor sommer har svekket seg med rundt 30 prosent mot amerikanske dollar.

Samtidig er også inflasjonen så vidt begynt å røre på seg for første gang på lenge. Forbrukerprisene i Tokyo er for eksempel på vei opp for første gang siden mai 2009.

Les også: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med

Risikerer en «global finansiell storbrann» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.