De allierte styrkene i Libya kan bli dratt inn i en langvarig konflikt uten klare mål, frykter republikanske politikere i USA.

De mener president Barack Obama ikke har gitt noen skikkelig forkl#229 på hva amerikanske soldater skal utrette i det nordafrikanske landet.

– Jeg er bekymret for at bruk av militærmakt, uten klare politisk mål for landet vårt, kan føre til at USA dras inn i en humanitær operasjon av ukjent omfang og varighet, sier kongressrepresentant Howard McKeon.

Han får støtte av John Boehner, som leder Republikanerne i Representantenes hus.

– Regjeringen har ansvar for å definere for det amerikanske folket, Kongressen og soldatene våre hva som er oppdraget i Libya, understreker han.

Bombet Gaddafis bolig
Residensen til Muammar Gaddafi i Tripoli ble rammet i et luftangrep søndag. Én bygning skal være fullstendig ødelagt.

Det er administrasjonsbygget i boligkomplekset som ble truffet i bombeangrepet. Bygningen ligger om lag 50 meter fra teltet hvor den eksentriske diktatoren pleier å ta imot gjester.

Libyske tjenestemenn sørget selv for at journalister i Tripoli fikk se det ødelagte bygget. Pressefolkene ble kjørt til Gaddafis residens i buss.

Også tidligere på søndagen kom det meldinger om angrep mot residensen. Da var det en libysk opprørsgruppe som i en Twitter-melding opplyste at boligkomplekset var blitt bombet.

De internasjonale styrkene gjennomførte flyangrep mot en rekke mål i Libya i løpet av søndagen. Sent på kvelden opplyste forsvaret i Storbritannia at en britisk ubåt for andre gang hadde skutt raketter mot libyske luftvernsystemer.

- Uklokt å drepe Gaddafi
Både USA og en rekke land i Europa og Midtøsten har tidligere krevd at Libyas diktator Muammar Gaddafi må gå av.

Men Obama ser ut til å ha tonet ned kravet etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd som åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte libyske sivile. Og amerikanske militære understreker at de så langt ikke har som mål å styrte Gaddafi.

– Jeg kan garantere at han for øyeblikket ikke er på listen over målene våre, sa viseadmiral Bill Gortney søndag.

Forsvarsminister Robert Gates gjør det klart at han mener det vil være uklokt å forsøke å drepe Gaddafi nå. Han understreker at målet med operasjonen er å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

– Nøkkelen er i første omgang å etablere en flyforbudssone for å hindre ham i å massakrere sitt eget folk, sier Gates.

Likevel ble en bygning like i nærheten av Gaddafis residens i Tripoli rammet i et bombeangrep sent søndag kveld. Ifølge en kilde i de internasjonale styrkene var det en kommandosentral som ble lagt i grus.

– Våpenhvile i Libya
Libyas væpnede styrker har gitt en ny ordre om våpenhvile, ifølge en militærtalsmann. Alle enheter i styrkene får beskjed om å stanse kampene mot opprørerne i landet.

Våpenhvilen skulle være virksom fra klokka 21 lokal tid (klokka 20 norsk tid) søndag, sa talsmannen på en pressekonferanse i Libya. Han la til at beslutningen om å stanse kampene ble tatt etter oppfordring fra Den afrikanske union AU.

Regimet i Libya har ikke overholdt sin egen våpenhvile, ifølge myndighetene i USA.

Den libyske hæren erklærte våpenhvile for andre gang søndag. Men også denne gangen fortsatte regjeringsstyrkene å krige, ifølge Tom Donilon, sikkerhetsrådgiver for USAs president Barack Obama.

Donilon hevder søndagens våpenhvile ble brutt «umiddelbart».

Les også: Stoltenberg frykter for hva Gaddafi kan finne på

- Libyas luftforsvar er sterkt svekket

Gaddafi: - Dere vil angre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.