Langvarig tørke og ekstremvær bidro til å ødelegge avlinger over hele verden i 2012. Hvis hveteproduksjonen i Egypt svikter eller soyabønnehøsten i Kina blir dårligere enn ventet, er det ofte USA de vender seg mot. Men nå sliter USA med ekstremtørke.

- USA er verdens spiskammer. USA er på mange måter "supplier of last resort". Landet er verdens største eksportør av jordbruksprodukter, og skjærer det seg der, så får det ekstremt store konsekvenser, forteller Bjarne Schieldrop som leder avdelingen for råvareanalyse i SEB.

Ifjor sommer led store deler av USA av tørke. Selv om det nå er vinter på den nordlige halvkule, fortsetter tørken i store deler av USA.

  Snø og regn har bedret situasjonen i enkelte områder, men store deler av Midtvesten og høyereliggere områder lider fortsatt av tørke. I stater som Nebraska og Kansas er det ingen tegn til bedring, mmens situasjonen i Texas ventes å forverres, skrev Financial Times da amerikanske myndigheter offentliggjorde en fersk tørke-prognose i forrige uke.

Det går spesielt hardt ut over hvete-, mais- og soyabønne-produksjonen som er USAs største jordbruksprodukter.

Ifjor sommer ga tørken krisetilstander og rekordpriser. Matkrisen ble den verste på 30 år, og det brøt ut opptøyer og stor politisk og økonomisk uro i flere titalls land i protest mot de høye prisene. G20-landene sto parate for å unngå panikk i matvaremarkedene. Tidligere har også land med overskuddsproduksjon innført eksportrestriksjoner for å sikre seg i usikre tider. Dermed blir enda mindre tilgjengelig på internasjonale markeder og mangelen blir forverret.

Alvorlig
Nå ser det ut til at mange vil tape avlingene sine også i år på grunn av tørken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

- Det er forskjellige grader av hvor alvorlig tørken er og i den verste kategorien er nå så mye som 20 prosent av jordbruksområdene rammet. Det meste er tatt inn i prisene, men jo lenger tørken i USA varer, jo vanskeligere blir det å plante hvete som skal gro tidlig i sesongen. Det er ekstremt lite fuktighet i jorden, og man trenger nedbør og fukt i jorden for å kunne plante. De høye prisene stimulerer derfor ikke til økt beplantning. Det er bekymringsfullt, sier Schieldrop i SEB.

De siste årene har det vært store svingninger for jordbruksprodukter over hele verden. Det bidrar til å øke usikkerheten for at avlinger i også andre deler av verden kan svikte.

-Det globale været i jordbruksområder har avveket konstant fra midten av 2009 til midten 2012. Det har vært en trend at det er store avvik fra normalen, selv om det nå er spesielt USA som stikker seg ut, sier Schieldrop.

- Betydelige avvik fra normalen har drevet enorme fluktuasjoner i jordbruksprisene siden midten av 2009. Man kan spekulere i om det har med menneskeskapte klimaendringer å gjøre, men ma nblir vel nesten ikke overrasket om det vil gi store utslag i jordbrukssegmentet det kommende år selv om været nå mange steder ser relativt normalt ut.

Dyrere kjøtt
Tørken slår også over i den amerikanske kjøttproduksjonen fordi beitemarker også lider under tørken. Det tvinger bønder til å kjøpe inn mer fôr, som også er blitt dyrere fordi det ofte er maisbasert. Det amerikanske landbruksdepartementet venter at kjøttproduksjonen vil falle 4,3 prosent i forhold til 2012.

Ifølge en prognose fra Rabobank ventes kveg-prisene å stige til rekordhøye 140-145 dollar per 100 pund til våren som følge av den reduserte produksjonen.

LES OGSÅ:

Vurderer krisemøte om høye matpriser

Verdens matvarepriser øker dramatisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.