Det er grenser for hva verdens sentralbanker kan gjøre for å få fart på økonomien, advarer Nordeas sjeføkonom Helge J. Pedersen, som sier det hele kan ende i katastrofe.

- Usikkerheten er faktisk dobbeltsidig. For problemet med den nåværende ekstremt ekspansive politikken er nemlig at det risikerer å gå galt uansett om sentralbankene fortsetter på nåværende kurs eller begynner en innstrammingskurs, sier Pedersen til epn.dk.

Ifølge Pedersen så har sentralbankene to valg.

Det ene er å videreføre dagens kurs med massiv pumping av penger ut i markedet i kombinasjon med ultralave renter. Det kan føre til bobler i både aksje- og eiendomsmarkedet mange steder i verden.

- Når og hvis boblene sprekker, så viser all erf#229 at det kan føre til en ny alvorlig finansiell krise og nedtur i økonomien, fastslår sjeføkonomen.

Kan bli dramatiske konsekvenser i begge tilfeller

Det andre valget sentralbankene kan ta er å stramme inn pengepolitikken, slik USAs sentralbank forsiktig har begynt med. Strammes det imidlertid til for tidlig eller for kraftig så risikerer man å bremse den gryende oppgangen som kan spores i verdensøkonomien, med det resultat at man risikerer å bli hengende i en lavvekst-felle i mange år fremover.

- Konsekvensene kan altså i begge tilfeller vise seg å bli dramatiske, og verdens sentralbanker er dermed på vei inn i en ubehagelig Catch-22 som bare kan unngås hvis den uunngåelige innstramming av pengepolitikken times med den største presisjon, sier Pedersen til epn.dk.

Det blir ifølge sjeføkonomen ingen lett øvelse, og krever at sentralbankene er åpne og forbereder finansmarkedene og andre aktører på deres neste skritt.

- Hvis forventningene i markedene ikke guides skikkelig, er risikoen at reaksjonen fra finansmarkedene blir så dramatiske at den i seg selv kan utløse den neste katastrofen, mener den danske sjeføkonomen.

Helge J. Pedersen sier sentralbankene heldigvis er klar over dette, og han tror fortsatt 2014 kommer til å bli et avgjørende vendepunkt i den økonomiske krisen, selv om konsekvensene kan bli fatale om sentralbankene av en eller annen grunn ikke lykkes med sin timing.

Les også: Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve: - jeg kan bare si: Beklager Amerika

Frykter «Abegeddon» i Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.