Aker Solutions leverer over forventningene i fjerde kvartal og har tro på at markedet skal vokse mellom åtte og ti prosent i tiden frem til 2017, basert hovedsakelig på eksterne markedsvurderinger. Bildet er likevel ikke rosenrødt. Driftsmarginen faller litt og inntekt per aksje (EPS) sank fra 1,86 til 1,73 norske kroner fra tilsvarende kvartal i år.

Aker Solutions tror det er markedene for undervannsinstallasjoner og dypvann som vil lede an veksten fremover og fremhever at dette er områder det har en god posisjon. Den reduserte kapitaltilgangen i de store oljeselskapene vil føre til at prosjekter blir utsatt eller skrinlagt, og vil gi etterspørsel etter kosteffektive løsninger, skriver selskapet i kvartalsrapporten i dag.

Året som helhet er også positivt for Aker Solutions. Utbyttet økes med ti øre til 4,10 kroner per aksje, mens analytikerne hadde ventet 3,57 kroner.

- Vi fikk til en forbedret inntektssituasjon gjennom året, men det forteller ikke hele historien. Subsea ble markedsvinner i et raskt voksende marked og engineering klarte å snu en treg start på året til en mulighet for å befeste sin posisjon gjennom det neste tiåret, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef og styreleder i selskapet.

Solid ordreinngang
I en periode der oljeselskapene kutter i investeringer blir ordreinngangen helt sentral for oljeservicekjempen. I fjerde kvartal endte den på 12,9 milliarder, mens positive analytikere på forhånd hadde ventet 10,7 milliarder. Samlet er ordrebeholdningen i selskapet 58 milliarder, mens det var ventet 57. Ordreboken har vært stabil de siste tre kvartalene.

Selsakapet selv trekker frem tiårskontrakten på Johan Sverdrup som kvartalets milepæl.

Les mer om den her: Aker Solutions får første Sverdrup-kontrakt

Skreller seg til kjernen
Aker Solutions har allerede solgt brønnintervensjonsvirksomheten og "Mooring and Loading Systems". På kvartalmarkedsdagen i desember varslet selskapet også salg av "Oilfield Services og Marine Assets" neste år, slik at antall forretningsområder reduseres til seks fra tidligere ni. Nylig er både Aker Solutions salg til Cargotech og selskapet for brønnintervensjonstjenester gjennomført.

Analytikerne har ønsket salgene av det de oppfatter som ikke kjernevirksomhet velkommen.

Les mer: Tror Aker Solutions selger mer

Nordea Markets har før resultatene offentliggjøres en sterk kjøpsanbefaling på Aker Solutions med kursmål på 140 kroner per aksje.

«Hovedgrunnen for å kjøpe en av de aksjene på Oslo Børs som er mest shortet er den strukturelle forvandlingen og potensialet for igjen å nå 26 prosent avkastning på investert kapital», heter det.

Tredjekvartalstallene til Aker Solutions overrasket med dobbelt så høy ordreinngang som ventet fordi selskapet hadde endret praksis for hvilke kontrakter som ble børsmeldt.





Les også: Krever mer fart i olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.