Denne uken fikk Norges-møllenes kunder varsel om en ekstraordinær prisøkning på 2,8 prosent.

- Dette er ikke noe vi ønsker å gjøre, men når situasjonen er som den er, må det dessverre bli slik, sier markedsdirektør Ivar Hald i Norgesmøllene til Dagens Næringsliv.

Norgesmøllene produserer og selger blant annet mel, frø, frokostblandinger og ferdigblandinger til kaker og brød.

På ett år har prisen på hvete økt med nesten 70 prosent på råvarebørsen i London.

Dyrere i Sverige
Norgesmøllene er ikke alene om å sette opp prisene på grunn av svingningene i de internasjonale råvaremarkedene. Også svenske Lantmännen har varslet pris-økninger med i gjennomsnitt ti prosent.

- Det finnes ingen andre måter å kompensere for økte råvarepriser på, sier konsernsjef Per Strömberg til Dagens Industri.

I Norge selger Lantmännen blant annet Axa frokostblandinger og melprodukter fra Regal.

Ivar Hald i Norgesmøllene viser til at utfordringer med den norske kornhøsten gjør at Norgesmøllene må ty til kostbare kjøp i det internasjonale råvaremarkedet for å få tak i hvete med godt nok proteininnhold. Samtidig sliter Norgesmøllene med prispress på hvetekli som selges til norske landbruks-produsenter.

Forbrukerne må betale
Direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat & Drikke understreker at Norge ikke blir like hardt rammet av svingningene på de internasjonale råvaremarkedene. Likevel er flere av NHOs medlemmer blant mat- og drikkeprodusentene bekymret for prisøkningene på råvarer.

- Det meste går opp: Hvete, sukker, meierivarer, sier Gulbrandsen.

Han sier produsentene vanskelig kan ta hele regningen for prishoppet på egenhånd.

- Til syvende og sist må dette få konsekvenser i form av økte forbrukerpriser, sier han.

Les også: Norges verste og beste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.