Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Strawberry-eier Petter A. Stordalen holdt foredrag om viktigheten av kultur på arbeidsplassen, og han fortalte hva slags arbeidskultur han forsøker å skape. Foto: Javad Parsa
Strawberry-eier Petter A. Stordalen holdt foredrag om viktigheten av kultur på arbeidsplassen, og han fortalte hva slags arbeidskultur han forsøker å skape. Foto: Javad Parsa les mer

Arbeidsliv

– God kultur starter med en engasjert toppledelse

– Kultur er kongen, sa Petter Stordalen under årets gasellefinale. Han mener selskaper ikke kan kjøpe, kopiere eller stjele god arbeidskultur.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Onsdag delte Dagens Næringsliv ut prisen til årets gaselle for 15. gang, på det som var den siste av totalt ti gasellekonferanser som er gjennomført ulike steder i landet siden oktober.

Til sammen er det i år 3037 gaseller, det høyeste antallet på ni år, som betyr at det ikke har vært flere norske vekstraketter – gaseller – siden finanskrisen.

Krav til en gaselle

 • DN har kåret norske gaselleselskaper siden 2003.
 • En gaselle må ha:
 • Levert godkjente regnskaper.
 • Minst doblet omsetningen over fire år.

 • Ha en omsetning på over en million kroner første år.

 • Unngått negativ vekst.

 • Positivt samlet driftsresultat.

 • Vært aksjeselskap.

Vis mer

– Toppledelsen må være engasjert

– Du kan kjøpe det meste, men ikke kultur. God arbeidskultur starter med en engasjert toppledelse som investerer i mennesker, sa hotelleier Peter Stordalen energisk fra scenen.

Han var sammen med flere foredragsholdere invitert til konferansen på Christiania Theater i Oslo for å snakke om temaer som bedrifter i vekst vil ha nytte og interesse av.

Stordalen var tydelig på at god kultur er helt sentralt for at en bedrift skal vokse, og for at de ansatte skal trives.

– Har et selskap dårlig kultur blir du syk av å jobbe der, mens du blir frisk av å jobbe i et selskap med god kultur. I en dårlig arbeidskultur blir du utbrent, som jeg mener er følelsen du får når du gir mer enn det jobben gir tilbake, fortalte hotelleieren.

- Men jeg liker ikke det ordet, for det legger ansvaret på medarbeideren, og ikke på ledelsen, la han til.

55-åringen trakk frem at hotellkjeden hans, Nordic Choice, har lavt sykefravær blant de ansatte.

– Det er ikke fordi vi ansetter folk som er friske, det handler om kulturen vår. For å feire de ansatte må du by på deg selv og gi gass. Det viktigste er at du må være der med ørene dine og plukke opp hva de ansatte sier. Mange glemmer å tenke på hvordan de ansatte har det på jobben, men jeg elsker det.

– Løp med flokken

Stordalen påpekte mange av dem som blir suksessrike lett glemmer hva som gjorde at selskapet ble en suksess.

– Mange tror at selskaper først og fremst av skapes av penger, men selskaper skapes av god kultur og mennesker. Vi hadde aldri vært der vi er i dag uten menneskene i selskapet, fortalte han.

Ifølge hotelleieren har Nordic Choice ansatte fra 170 nasjonaliteter og 39 prosent av dem har ikke skandinavisk bakgrunn.

– En gruppe mennesker som blant annet har ulik kompetanse, religion og nasjonalitet gir en bedre arbeidskultur. Hos oss skal døren alltid være åpen enten du heter Ali eller Ola, understreket han.

Det samme gjelder ifølge hotelleieren om du er flyktning, langtidssyk og eller ikke har fagbrev.

– Fagbrev kan du få hos oss, sa han.

Stordalen avsluttet med et råd til gründere som ønsker rask og god vekst for bedriftene sine.

– Gaseller har en tendens til å løpe i flokk. Husk at dere aldri må løpe fra flokken, løp med den, og slik kan du skape verdens beste fremtid for ditt selskap.(Vilkår)

Gasellene Oslo Norge Petter Stordalen Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.