Den lille it-bedriften Ascella as er årets gasellevinner i Finnmark med en samlet vekst på 401 prosent siste tre år.

Fra toppen av Kunnskapsparken har daglig leder Bjørn Tore Hagberg utsikt til Finnmarks nye signalbygg – den voksende Nordlyskatedralen – som skal bli over 50 meter høy.

Vi tar turen over til byggeplassen. Anleggsleder Ole Kristian Kivijervi tar frem mobilen. Taster inn. Viser hvordan SmartDok, Ascellas hovedprodukt, har forenklet hverdagen.

Kivijervi er en av 11.000 brukere på det spesialbygde it-programmet for entreprenørbransjen. Nesten alt som tidligere krevde store papirhauger skal nå kunne fikses via noen tastetrykk på mobilen.

– At du selv kan lage hvilket skjema du vil er noe av det jeg liker best. Vi slipper mye skanning av papirer, det sparer tid, sier Kivijervi.

– Essensen er at det skal være enkelt å bruke. Den store massen i entreprenørfirmaene er ikke så gode på data, sier Hagberg.

Se video øverst i saken.

 

  • Hva var ideen da du startet?

– Å utvikle en mobil løsning som forenkler hverdagen til folk. Det var før smarttelefonens tid og vi så at det gikk an å bruke telefonen til noe mer enn å ringe og sende sms.


  • Hva ville du gjort annerledes hvis du fikk gjøre noe om igjen?

– Mye. Jeg ville brukt pilotkunder mer aktivt og hatt enda tettere dialog med kundene fra starten.


  • Hva er din viktigste drivkraft?

– At det skal være artig. Å skape ting er skøy. En uoppfordret mail fra en kunde som nesten genierklærer produktet føles godt.


  • Hvordan merker dere den økonomiske krisen i Europa og USA?

– Overhodet ikke.


  • Hva gjorde du for ti år siden?

– Da var jeg lærer på høgskolen med gründertanker.


  • Hva gjør du om ti år?

– Da er jeg fortsatt i Ascella, har flere ansatte og større omsetning. Vi har i alle fall kontor i Sverige og sikkert i Danmark og Finland og kanskje Tyskland også. SmartDok har over 70.000 brukere og EasyCoach har over en million brukere. Potensialet er enormt.

Var helt på felgen
Det hele startet i 1998. Hagberg begynte på it-utdannelse ved Høgskolen i Finnmark.

– Jeg hadde ikke peiling på data. Jeg hadde vært på internett kanskje tre ganger.

Det første halve året med programmering var et blodslit. Han skjønte nesten ingenting, men så løsnet det plutselig.

Som sivilingeniør og lærer ble det først noen år på høyskolen før han hoppet ut i it-bransjen – helt uten sikkerhetsline.

– Jeg var midt i husbygging, hadde to små barn, og sto plutselig uten fast inntekt, men magefølelsen sa det var riktig å satse.

Men bedriften har vært helt på felgen en kort periode. Det var faktisk langt verre enn han ville innrømme for sine nærmeste.

– Det var en tøff periode. Det er ikke alt du forteller hjemme da. Jeg tror ikke fruen vet hvor ille det egentlig var. Jeg fikk tilbud om å låne 50.000 kroner privat av styreleder da vi ikke hadde nok penger til lønn. Samtidig tror jeg det beviser hvor sterk tro vi alle hadde på produktet.

Tabell:

 

God timing
Men ikke alle potensielle kunder hadde tro på produktet.

– Tilbakemeldingen i starten var at man skulle jobbe, ikke bruke mobiltelefon i arbeidstiden. Men vi har truffet godt med timingen og lanserte produktet like før verden begynte å bli klar for det.

Så tok det av. Den første kunden var faktisk en tidligere gasellevinner i Finnmark – byggegasellen Kenneth Strifeldt as (nå Tecto Entreprenør). Nå er SmartDok spredt over hele landet og konkurrerer blant annet med Epocket Handyman om å være den fortrukne løsningen i byggebransjen.

– Vi bruker ikke mye på markedsføring. Ryktet har spredd seg i de store byene etterhvert som noen kunder har tatt det i bruk.

Nå venter Sverige-lansering.

– Vi går rett til Stockholm. I stedet for å starte i nord, slik vi gjorde da vi startet opp i Norge, går vi nå rett til det største markedet.

Oppskriften på suksess er like enkel som den er vanskelig:

– Jeg har et stort konkurranseinstinkt som jeg har tatt med meg fra fotball, ski og scootercross. Jeg gjorde også alt for å bli best av it-studentene, selv om jeg hadde de dårligste forutsetningene, og det gikk bra.

Tabell:

 

I 104 land
I bydelen Bossekop samler 12-åringene seg foran treneren på en strøken kunstgressmatte. En svensk trener er hentet for å lære guttene forsvarsspill, men registrering av oppmøte, beskjeder til foreldre og lignende skjer digitalt.

Vel 3120 likesinnede trenere i 104 land, de fleste i USA, har funnet det samme produktet i Apples App-store og Android Market.

– Vi håper å ha en million brukere i løpet av ti år, sier Hagberg.

Veksten har ført til at potensielle oppkjøpere har banket på døren:

– Det har vært interessenter, men det er ikke viktig for meg å selge. Jeg ønsker en interessant arbeidshverdag og tjene ok – det gjør jeg nå.



  • Alle som oppfyller kriteriene til å bli gaselle blir plukket ut av AAA Soliditet. Det går ikke an å melde seg på.
  • Hvis organisasjonsnummeret av en eller annen grunn endres, for eksempel fordi organisasjonsformen endres, faller selskapet ut av gruppen som kan bli gaselle.
  • Rene eiendomsselskaper, investeringsselskaper offentlig forvaltning og holdingselskaper er blant selskapene som utelates.
  • Poengberegningen: Vekst i omsetning fra 2008 til 2009, fra 2009 til 2010 og fra 2010 til 2011 blir rangert. Det blir også veksten for hele perioden. Omsetningsveksten for hele perioden veier tyngst. Dessuten blir det tatt hensyn til rating (AAA Soliditets egen), og til eventuelle revisoranmerkninger.

Les også: Sprenger seg ut av kontoret
Tabell:
Fylkesprofilen: - Finnmarkinger er ikke særlig til gründere

Les alt om gasellene

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.