-Denne prisen betyr mye. Det er anerkjennende og oppmuntrende, sier gründer og daglig leder Egil Eide i radarprodusenten 3d-Radar.

Selskapet ble igår kåret til årets gaselle.

- Jeg har lest om supergasellen, som har vunnet åtte år på rad, så det blir neste mål, sier Eide med et smil.

Igår feiret han sammen med andre gründere og ledere av gasellebedrifter på årets siste gasellekonferanse, som ble avholdt på Hotel Plaza i Oslo.

Les også: Bombejakt ga vekst-eksplosjon for 3d-Radar

Brukes av USAs forsvar
Eide dedikerer seieren til sine kolleger og forskningsmiljøet på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Eide tok doktorgrad ved NTNU, og det er dette forskningsarbeidet som er blitt kommersialisert gjennom 3d-Radar. Han ble ferdig med oppgaven i 2000 og hadde da utviklet prototypen på den radaren som selskapet ifjor solgte for 34 millioner kroner. Radaren brukes først og fremst av det amerikanske forsvaret til å identifisere veibomber og miner i Afghanistan og Irak.

Eide dannet selskapet sammen med doktorgradsstudent Haakon Bryhni fra Universitetet i Oslo. Han fikk såkornfondet Nunatak inn på eiersiden. Dessuten var flere NTNU-professorer med på eiersiden fra start.

Eide forteller at selskapet fikk leie lokaler gunstig av NTNU og dessuten hyret noen av universitetets skarpeste studenter.

- I starten fikk vi mye drahjelp gjennom samarbeidet med NTNU. Med laboratoriet og infrastruktur så slapp vi å investere, sier han.

Se video av 3d-Radars oppfinnelse:

Nyttig smerte
Til gjengjeld hjelper Eide og Bryhni doktorgradsstudenter ved norske institusjoner. Men det er først og fremst den kommersielle teften som har ført selskapet dit det er i dag.

- Vi har våget å tenke industrielt og kommersielt helt fra starten. For en akademiker er det kanskje ikke rasjonelt å tenke sånn, men vi har hatt veldig fokus på det, sier Eide.

Såkornfondet Nunatak, som er deleid av Haakon Bryhni, har vært en nyttig og kravstor støttespiller.

- Vi prøver å hjelpe gründere til å tenke kommersielt fra dag én. Beklager hvis vi har gitt deg mye smerte og korte tidsfrister, Egil, sier Bryhni til Eide.

- Litt vondt har det til tider vært alltid å skulle tenke så kommersielt. Men det har vært en nyttig smerte, sier Eide.

I 2007 solgte de 3d-Radar til det amerikanske forsvarsselskapet Curtiss-Wright for 70 millioner kroner - en svært god pris i betraktning av at omsetningen året før var på 1,4 millioner kroner.

Pengene har gründerne investert i tre nye selskaper.

- Vi jakter det som kan bli nye gasellebedrifter, sier Haakon Bryhni.

Les alt om gasellene

*
*
* ratingrevisoranmerkninger.