Ifjor gikk Rogaland under betegnelsen gasellefylket. Det var særlig mange gaseller innen industri, bygg og anlegg, varehandel og forretningsmessig tjenesteyting. Men i løpet av siste år er bestanden nesten halvert. Kun Telemark har hatt større nedgang. Rogaland deler nå tredjeplassen med Hordaland bak Oslo og Akershus.

Siden Norges oljeeventyr startet i 1969, har olje og gass satt et sterkt preg på Rogaland. Halvparten av alle sysselsatte innen petroleumsrettet virksomhet arbeider i Rogaland. Denne aktiviteten gir også høy aktivitet innen industri, skipsbygging og bygg og anlegg, og det er derfor ikke overraskende at det finnes mange gaseller her.

Fylket er også rikt på andre naturressurser, blant annet vannkraft. Det har bidratt til utbredelse av mye eksportrettet industri, og Rogaland er sammen med Hordaland det største industrifylket.

Primærnæringene står fortsatt sterkt. Jæren bidrar til at Rogaland er landets viktigste produsent av kjøtt- og melkeprodukter og grønnsaker. Omtrent en fjerdedel av kjøttproduksjonen i Norge kommer fra Rogaland. Med lang kystlinje er det også naturlig at utviklingen innen havbruk har gått frem. På 1800-tallet var det et særlig rikt sildefiske som preget Rogaland. Nå er fiskeforedling og lakseoppdrett viktig. Store deler av norsk industrifisk blir levert i Rogaland, og Egersund er en av landets største fiskemottakshavner.

Kontrastene i fylket er store. Jæren er paddeflatt, mens Kjerag reiser seg 1084 meter opp fra sjøen og er blitt et eldorado for klatrere og basehoppere. Landets nest mest folkerike fylke har landets minste kommune, Utsira, med flere fuglearter enn innbyggere. Slike forskjeller gir rom for et allsidig og variert næringsliv med mange gaseller.

Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DnB Nor Markets.

Fylkesvinneren: Tomax til topps på fem år
Tabell:
Les også: - En kunde kjørte 260 mil for å kjøpe bobilene våre
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.