Gründerne Nils Reimers og Per Olav Haughom fikk patent på momentdemperen i 2005.

Bakgrunnen for oppfinnelsen var stor slitasje på boreutstyret og nedetid grunnet momentsvingninger under boring. De ville lage et verktøy som stabiliserer momentet fra borekronen.

- Dette er en helt ny teknologi. Så vi er nødt til å gjøre den kjent i markedet. Vi henvender oss til bore- og teknologiteam i olje- og serviceselskaper. Men med ni ansatte er det begrenset hvor mange vi når direkte. Derfor satser vi også på erf#229soverføring fra fornøyde kunder som gjør at kunnskap om teknologien spres, sier Håkon Skjelvik, administrerende direktør i Tomax as.

 

Skjelvik sier verktøyet reduserer vibrasjoner som fører til feil på utstyr og at kunden sparer tid ved økt borehastighet og redusert nedetid grunnet utstyrsfeil.

Tomax vant innovasjonsprisen på oljemessen ONS i Stavanger i 2006.

- Det har hjulpet oss til å gjøre verktøyet kjent, sier Skjelvik.

 

Nøysom drift
Skjelvik mener en resultatgrad rundt 35 prosent gjør selskapet godt rustet for videre organisk vekst.

- Vi har en nøysom drift og jobber hardt for å tilpasse utgiftene til inntektene. Målsetningen er å vokse 50 prosent årlig. Mye høyere vekst enn det vil kreve mer kapital enn det vi kan låne i bank, sier Skjelvik.

Ifjor lånte de kapital for å etablere seg i USA og Brasil, slik at veksten der kunne skje litt fortere.

- Men ellers prøver vi å finansiere veksten over driften. I år ligger vi an til å omsette for 50 millioner kroner, så i 2010 blir det litt mindre vekst. Halvparten av overskuddet bruker vi til å investere i nye verktøy for videre vekst. Uten store overskudd hadde vi ikke klart veksten, sier Skjelvik.

Oljefinansiert
I 2005 gjorde Tomax to tester for å kvalifisere teknologien. En ble finansiert av Statoil og en av Norsk Hydro. Disse ble utført på testriggen Ullrigg ved Iris på Ullandhaug. I 2006 ble to felt-tester utført i Nordsjøen. En for Statoil og en for Hydro, begge med vellykkede resultater.

- Etter det har AST-verktøyet vært kommersielt, sier Skjelvik.

I 2008 bestemte styret at Tomax skulle videreutvikles fra et ingeniørprosjekt til et oljeserviceselskap for å møte etterspørselen. Daglig leder, teknisk direktør og direktør for operasjoner ble ansatt våren 2008.

I 2009 etablerte Tomax et selskap i Aberdeen i Skottland og et i Houston i Texas.

- USA er det største boremarkedet i verden. Det er viktig for oss å være etablert der. Så langt er verktøyet i bruk på en landrigg i Alaska og på en rigg i Bakken Shale, et såkalt «shale» gass område. Vi er ikke offshore i USA ennå. Boreforbudet i Mexicogulfen har forsinket oss noe her, sier Skjelvik.

I år inngikk Tomax en testkontrakt med Petrobras via Smith International som agent i Brasil.

- Vi etablerte oss i Baku i Aserbajdsjan i 2010. Der har vi rammeavtale med Halliburton som har 12 av våre verktøy for videreleie til BP, sier Skjelvik.

Tabell:
Les også: - En kunde kjørte 260 mil for å kjøpe bobilene våre
Analyse: Hardt gaselleår i Rogaland
Les alt om gasellene



*
*
* ratingrevisoranmerkninger.