Sogn og Fjordane blir ofte delt inn i Nordfjord, Sunnfjord og Sogn – ikke bare når det er sykehusstrid.

Nordfjordinger, sunnfjordinger og sogninger har helt ulike karaktertrekk, ifølge godt innarbeidede myter.

Sogningen skal ha fått blandet inn et sydlandsk temperament etter at et spansk skip stranda ytterst i Sognefjorden, mens sunnfjordingene går for å være traust og hjemmekjær.

– Vi liker å tro at det er en stor forskjell, spesielt mellom sunnfjordinger og sogninger. Selv er jeg sunnfjording, og sogningene mener vi er de treigeste, sier Grande Røys.

Siden hun er fra kysten, kjenner hun seg ikke helt igjen i beskrivelsen.

– På kysten har vi alltid vært nødt til å hive oss rundt.

Grande Røys, som gikk fra å være statsråd til å bli førskolelærer i Florø, mener næringslivet i fylket er preget av stabilitet.

– Vi er heldige og har mye natur som også preger næringslivet. Vi har stor tradisjonell industri, mye landbruk og fiskeri og dermed er det kanskje ikke området med mest nyskapning. Siden vi mangler de store byene, er ikke dette det letteste stedet å starte noe nytt.

Gjennomsiktigheten kan også ha sine fordeler.

– Hvis du kommer i banken kjenner de deg, og tilgangen på risikokapital er dermed ikke så verst. Men du slipper ikke unna kredittsjekk, sier Grande Røys som nå er styremedlem i en lokal bank etter at hun sluttet som politiker.

Les også: Tidligere landslagsspiller scorer på fotballgalskap (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene