Da Sogndal-spiller Eirik Bakke innså at karrieren på banen nærmet seg slutten, kjøpte han seg inn i den ledende sportsbutikken i Sogndal.

Med seg på laget fikk Bakke de to svogrene Reidar Dvergedal og Stig Nord som begge har fremtredende roller i fotballmiljøet. Også kona hans, Kari Bakke, jobber i butikken som nå er en gasellebedrift.

– Vi tok et familieråd, sier Dvergedal, som er daglig leder i selskapet Intress Sport.

De tre eierne betalte rundt ti millioner kroner for butikken. Med en omsetning på 29 millioner kroner i fjor, solgte de sportsutstyr for 3900 kroner i snitt til Sogndals faste befolkning på 7000 hoder. Siden trioen startet selskapet har de hatt en jevn omsetningsøkning. Resultatmessig er det mer uavgjort så langt.

 



Milliardutbygging
I et møterom noen høydemeter fra cornerflagget på Fosshaugane Campus sitter Sogndals daglige leder Egil Mundal og ser utover kunstgresset. Klubben er limet for mye av utviklingen som skjer i Sogndal.

Kvelden i forveien spilte eliteserielaget uavgjort mot vestlandsrivalen Aalesund som har seks ganger så høyt innbyggertall. I etasjene under ham på Fosshaugane vrimler det av skoleelever og studenter. De skal til syvende og sist være med og finansiere fotballklubben.

I Sogndal har fotballøkonomien vært i kraftig vekst de siste årene.








Eliteserieklubben har koordinert en utbygging av skoler, idrettsanlegg og næringsareal rundt Fosshaugane Stadion til 1,2 milliarder.

Mens andre toppklubber har blitt fanget av kostbare leieavtaler, har Sogndal snudd rollene på hodet og er utleier med langsiktige leieavtaler. Klubben har i egen regi bygd ut for 400 millioner kroner de siste 15 årene.








– Hvis en ser på vanlige parametre, som størrelsen på det lokale næringslivet og anleggsinvesteringer, så er de vi konkurrerer mot i en egen liga, sier Mundal.

I bygda har klubben blitt beskyldt for å tenke for mye på bygg og for lite på fotball,

– Alt vi gjør kan spores tilbake til at vi ønsker å legge til rette for utvikling av unge fotballspillere. For å få det til må vi også gjøre en del annet.

Ny ledergenerasjon
Etter flere år med stegvise utbygginger, er klubben nå over i en ny fase.

– Betong alene er ikke mye verdt. Derfor jobber vi ganske aktivt med å utvikle fagmiljø, sier Mundal.

Et prosjekt som skal forske på bevegelsesmønsteret på fotballbanen er allerede i startfasen.

32-åringen er selv av en ny generasjon unge ledere i klubben. Mundal overtok som klubbdirektør etter at Yngve Hallén ble fotballpresident. Stadionutbyggingen startet med at klubben måtte oppgraderes for å oppfylle kravene for å være en norsk toppklubb. Dermed startet klubblederne å jobbe frem samarbeidskonstellasjoner.

 

Klasserom ved gressmatten
Høgskolen i Sogn og Fjordane er en av de store leietagerne på campusen.

– Sogndal Fotball får til mer enn vi gjør hver for oss. Når vi har et ekspansjonsbehov, så er de utrolig smidige å forholde seg til, sier høyskolerektor Åse Løkeland.

Bak panoramavinduene til vip-losjene på stadion, er det skoleelever som vanligvis sitter.

– Når vi trener på dagtid, så ser vi elever rundt oss på alle kanter, sier Eirik Bakke som har kontrakt med klubben ut sesongen.

Som vanlig er det en nervepirrende høst med nedrykksstrid. Et overtidsmål mot Vålerenga tidligere i uken ga håp om sikker plass.

I sportsbutikken litt lenger nede i bygda, er de langt inne i vintersesongen.

– Men vi ser hva fotballen betyr for bygda og for oss, sier Bakkes svoger Stig Nord, som selv både spilte og var trener for Sogndal.

Fylkesprofilen: Ikke bare sogninger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene