(Kleppestø/Bergen:) Det er utrolige erf#229er vi gjør oss. Vi blir avvist på de tosifrede millionjobbene grunnet firmaets størrelse. Er man liten, skal man ikke få leke med de store. Jeg trodde pris var avgjørende, sier Roar Torgersen.

Inneklimabedriften hans drives ut fra lokalene i Storebotn næringspark på Kleppestø i Askøy kommune i Hordaland.

Etter å ha jobbet i et landsdekkende firma mente Torgersen det også var bruk for en mindre og lokal aktør. Han sier det var veldig vanskelig å komme inn i markedet. Men nå gjør firmaet det så bra at tre store norske aktører har vært på døren for å kjøpe det opp allerede. Alle er blitt avvist.

– Det er en trend at de mindre blir kjøpt opp etterhvert. Alt er jo til salgs bare prisen og konstellasjonen er den rette, sier Torgersen.

Fikk med tremenningen
For tre år siden fikk han overtalt tremenningen Bjørn Ove Torgersen til å bli med i firmaet.

– Da kunne vi ta på oss flere oppdrag. I dag har vi ni fast ansatte. Det er altfor lite i forhold til omsetning. Vi kunne vært ti ansatte til. Men samtidig er det en balansegang. Vi kommer aldri til å bemanne opp for å ta 100 prosent av aktivitetene. Samtidig bruker vi ikke en krone før den er tjent, sier Torgersen.

I stedet leier de inn folk fra bemanningsbyråer til å ta toppene og bruker faste underleverandører til de andre fagene.

– Men får vi tak i gode, kvalifiserte arbeidstagere ansetter vi. Et problem er at det utdannes veldig få blikkenslagere i forhold til behovet. Derfor har vi leid inn en del utenlandsk arbeidskraft, sier Torgersen.

Det er de store offentlige oppdragene Torgersen sliter med å få. Foreløpig.

Han sier de regnet på en 50 millioner kroners jobb på svømmebassenget på Helleren for Bergen kommune og var ti millioner kroner billigere på ventilasjonsentreprisen enn konkurrenten som fikk jobben.

– Det virker som at når entrepriser blir større enn ti millioner kroner, finner de måter å skyve oss ut på. Lov om offentlige anskaffelser er så rundt formulert at det kan være med å skubbe oss ut. Ofte kreves økonomisk ryggrad uten at det er tallfestet, eller erf#229 fra tilsvarende oppdrag, sier Torgersen.

Han mener det er vanskelig å få erf#229 uten oppdrag.

– Jeg tror ikke folk er klar over det. Men det har vi opplevd flere ganger. Vi får ikke jobber selv om vi var billigst. Men nå føler vi at det bare er et tidsspørsmål før vi får tak i en av de store jobbene, sier Torgersen.Firmaet har en del totalentrepriser på under ti millioner kroner, og har rammeavtaler med Hordaland fylkeskommune og BKK.

– Vi leier inn firmaer til å ta de andre fagene som elektro, rørarbeider og lignende, sier Bjørn Ove Torgersen, som er prosjektleder.

I år ligger det an til at bedriften får en omsetning på 33 millioner kroner og i 2013 er målsetningen å passere 50 millioner kroner.

Offentlige bygg utgjør cirka 60 prosent av oppdragene, næringsbygg 30 prosent og det private markedet ti prosent.

Bygges mye
Under forrige finanskrise doblet de omsetningen fra i ti til nærmere 20 millioner kroner.

– Nå registrerer vi at en ny krise er under oppseiling. Men den bekymrer oss ikke. Det bygges over en lav sko i Bergen og omegn, sier Roar Torgersen.

Fylkesanalyse: Kraftfulle fylker

Les alt om gasellene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.