I en kåring noen år tilbake ble «Vi står han av» ansett å være det flotteste nordnorske uttrykket. «Ka farsken» kom på annenplass.

Under finanskrisen i 2008 kom uttrykket til sin fulle rett: Troms ble lite påvirket av krisen. Arbeidsledigheten steg fra under to prosent høsten 2008 til en topp på drøye tre prosent i april 2009 – men falt deretter raskt tilbake. I oktober i år var ledigheten nede på 1,9 prosent. Kun Sogn og Fjordane lå lavere. Arbeidsmarkedet synes godt rustet om krisen på nytt skulle ramme norsk økonomi. Nok en gang vil Troms stå han av.

Det er ikke de drøye 500 milene fra Aten som gjør at Troms blir lite påvirket av gjeldskrisen. For det første representerer en stor offentlig sektor en solid buffer. Fylket har hele 25 kommuner, de fleste med under 5000 innbyggere. Dette fører til at mange jobber i kommunal sektor. For det andre er foreløpig kun en beskjeden del av næringslivet eksportrettet. Unntaket er åpenbart fisk, som eksporteres i stor grad. Fisken finner imidlertid ikke bare veien til Europa, men også til asiatiske markeder. Og selv søreuropeere vil nok ikke slutte å spise sin bacalao selv om økonomien skranter. Norsk fiskeeksport økte faktisk i kriseåret 2009.

Fylket preges forøvrig av en positiv satsing på nye næringer, for eksempel marin bioteknologi. Det foregår også en overgang fra tradisjonelt jordbruk til reiseliv og nisjeproduksjon. De nye næringene bidrar til et mer mangfoldig næringsliv, men vil nok også gjøre virksomheten i fylket mer avhengig av globale markeder.

Etablering av nye bedrifter innenfor vekstbransjer burde legge grunnlaget for mange gasellebedrifter i fylket. For ennå scorer Troms lavere enn de fleste andre på fylkene gasellestatistikken.

Fylkesvinner: Gasellevinner slakter formuesskatten
Tabell:
Les også: Penger rett fra do (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene