Om få timer har de greske folkevalgte trolig reddet Hellas fra å rase utfor stupet, skriver NTB.

Det antas at statsminister Giorgos Papandreou kommer seg gjennom også den andre og avgjørende avstemningen torsdag ettermiddag, etter at nasjonalforsamlingen dagen i forveien ga grønt lys til innstrammingspakken.

I Atens gater fortsatte sammenstøtene mellom politi og demonstranter natt til torsdag, men det var torsdag formiddag rolig i gatene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Avstemning etter klokken 13
Onsdag fikk minst 25 personer mindre skader, og hundrevis fikk pusteproblemer på grunn av all tåregassen politiet brukte mot demonstrantene. Flere titall politimenn og kvinner ble også lettere skadd, ifølge politiforbundet.

Avstemningen i nasjonalforsamlingen torsdag skal etter planen finne sted en gang etter klokken 13 norsk tid. Det nøyaktige tidspunktet kommer an på hvor lang tid de folkevalgte bruker på å debattere gjennomføringen av de svært tøffe sparetiltakene.

Gjennomføringen av sparepakken må vedtas for at Hellas skal få utbetalt neste porsjon av milliardlånet fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) i juli.

Avhengig av utbetalingen
Hellas er helt avhengig av utbetalingen for å unngå mislighold av gjelden sin.

Kun ett medlem av sosialistpartiet stemte imot sparepakken onsdag, og vedkommende ble straks ekskludert.

Foran avstemningen torsdag var det ikke bestemt om representantene ville få lov til å stemme over enkeltdeler av pakken i tillegg til planen som helhet. Vanlig praksis i den greske nasjonalforsamlingen er flere forskjellige avstemninger. Flere av de sosialistiske representantene kan tenkes å stemme imot enkelte tiltak, som skatt på fyringsolje, melder Reuters.

340 milliarder euro i statsgjeld
Den greske sparepakken består blant annet av utgiftskutt og skatteøkninger og har en samlet ramme på 28 milliarder euro, tilsvarende 222 milliarder kroner. EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har krevd at Hellas må vedta sparetiltakene før landet kan få ytterligere midler fra krisepakken som ble vedtatt i fjor.

I tillegg til sparetiltakene skal Hellas skaffe til veie 50 milliarder euro gjennom omfattende privatiseringstiltak i perioden 2011–2015.

Hellas har en statsgjeld på 340 milliarder euro som landet har store problemer med å betjene.

Enda større spenning om utfallet i dag
Det var ifølge danske Børsen enda større spenning om utfallet av dagens avstemming enn igår, fordi flere av medlemmene i nasjonsalforsamlingen som har vært positivt innstilt overfor første del av kriselovgivningen, er mer skeptiske overfor den andre delen.

De fleste eksperter ventet likevel nok et ja i dagens avstemming.

En ny positiv avstemming i dag vil åpne for utbetaling av neste del på 12 milliarder euro av kriselånet på 110 milliarder euro fra EU og IMF.

- Det vil også gjøre det mulig å arbeide raskt med en pakke nummer to med økonomisk støtte, slik at landet kan gå fremover og gjenskape håp for det greske folket, sa EU-toppene José Manuel Barroso og Herman Van Rompuy etter onsdagens avstemming.

Les også: Hellas vedtok spareplan

EU: - Hellas har tatt en ansvarlig beslutning

- Restrukturering vil gi gresk bankkollaps

Se video fra torsdag - demonstranter angrep politiet:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.