Minst 15 mennesker er drept i israelske angrep som rammet en kafé og flere hus på Gazastripen natt til torsdag, ifølge palestinsk helsepersonell. Halvparten av de døde skal være kvinner og barn.

Seks ble drept på kafeen i Khan Younis sør på Gazastripen, mens tre kvinner og fem barn ble drept i et boligområde i samme by, ifølge palestinske kilder.

Beboerne i området, som er tett befolket, lå og sov da angrepet skjedde. Døde og sårede ble hentet ut av restene av minst tre bygg. Til sammen skal over 30 mennesker ha blitt såret i angrepene i Khan Younis.

Palestinske raketter

I flyktningleiren Nusseirat ble én mann drept i et angrep som også fant sted tidlig på natten. Lenger nord, i Gaza by, ble minst én mann drept i en bil som ble rammet av et angrep onsdag kveld.

Videoopptak av bilvraket viser at det var skrevet «TV» på kjøretøyet med store røde bokstaver. Den drepte mannen, Hamed Shehab (30), jobbet som sjåfør for nyhetsnettstedet Media 24.

Mens Israel har bombet flere hundre mål på Gazastripen de siste dagene, har Hamas og andre væpnede palestinske grupper skutt et stort antall raketter mot Israel. Noen av dem har nådd helt til Jerusalem og Tel Aviv, men så langt er det ikke kommet meldinger om alvorlige personskader på israelsk side.

På Gazastripen er minst 64 mennesker drept så langt, ifølge nyhetsbyrået AFP. Blant de drepte skal det være 18 barn, 10 kvinner og minst 6 medlemmer av væpnede palestinske grupper.

– Aggresjonen må stanses

Samtidig som Gazastripen ble rystet av nye israelske angrep, besluttet FNs sikkerhetsråd å innkalle til møte om krisen i Midtøsten. Generalsekretær Ban Ki-moon vil være til stede under møtet, som skal holdes torsdag etter oppfordring fra en rekke muslimske land.

– Vi ber Sikkerhetsrådet ta ansvar og stanse denne aggresjonen mot vårt folk, sier den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour.

Israels FN-utsending Ron Prosor mener på sin side at de palestinske rakettangrepene har gjort det helt nødvendig å iverksette militæroperasjonen på Gazastripen.

Sendes tilbake til Gaza

Selv om konflikten mellom Israel og væpnede palestinske grupper har forverret seg kraftig de siste dagene, fortsetter norske myndigheter å tvangssende palestinere tilbake til Gazastripen.

For øyeblikket sitter over 200 statsløse personer, i hovedsak palestinere, på norske mottak og venter på å bli tvangsreturnert. Norske myndigheter har ikke tenkt å endre på dette, skriver Klassekampen.

– Vi avslår fortsatt søkere fra Gaza og Vestbredden. Vi har heller ikke innført noen stans av returer, sier Hanne Jendal, avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI). Hun understreker at direktoratet følger situasjonen i området nøye.

Siden 2001 har FNs høykommissær for flyktninger frarådet å returnere asylsøkere til Gaza og Vestbredden, men dette har ikke Norge tatt hensyn til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tutu: Israels og Palestinas ledere oppfører seg som barn
 

Forskere: Midtøsten-konflikten eskalerer raskere enn fryktet

Brende: – Fare for ny krig i Midtøsten

Støre: - Regjeringen må tydeliggjøre konfliktens kjerne