Konflikten har dreid seg om hvor store avgifter Russland skal betale for gass som fraktes fra Russland til Europa via en gassledning i Ukraina.

Russiske nyhetsbyråer meldte lørdag at det Gazproms sjef Aleksej Miller har akseptert løsningen, som opprinnelig ble fremmet av en voldgiftsdomstol i Stockholm i februar 2018. Pengene skal betales ut før nyttår, og ifølge Miller har Ukraina gått med på å droppe alle andre søksmål mot Gazprom i bytte mot utbetalingen.

Tidligere i uken ble Russland og Ukraina enige om en «prinsippavtale» om transport av russisk gass til Europa via ukrainsk territorium.

Russland har lovet å fortsette gassleveransene gjennom Ukraina på tross av byggingen av to nye rørledninger, Nord Stream 2 til Tyskland og TurkStream til Tyrkia, som gjør Russland mindre avhengig av den ukrainske gassledningen.

Ukraina har tjent nesten 27 milliarder kroner i året på å sende store mengder russisk gass til Europa. I forhandlingene har Ukraina ønsket seg en langsiktig avtale som også vil sikre landets egen gassforsyning.

Mange EU-land er helt avhengig av gass som kommer fra Russland via Ukraina, og det har derfor vært kritisk for EU å få i stand en ny avtale.

Men forholdet mellom Kiev og Moskva har vært spent de siste årene siden Russland annekterte den ukrainske Krimhalvøya i 2014 og støttet separatister i kampene i Øst-Ukraina.

FN anslår at Rundt 13.000 mennesker er drept i konflikten der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.