StatoilHydro bekrefter at konsortiet Statoil var en del av i Kasakhstan, hadde kontakt med Giffen på 1990-tallet, skriver Dagens Næringsliv.

Statoils forbindelse til Giffen-saken er hovedårsaken til at den amerikanske oljeveteranen Jack J. Grynberg har gått til søksmål mot Statoil for korrupsjon, et søksmål DN omtalte igår.

Les også: Saksøker StatoilHydro for korrupsjon

- James Giffen var en representant for myndighetssiden i forhandlingene om oljefeltet Kashagan, og vi var en del av konsortiet som forhandlet. Det ikke vært noen direkte bilateral kontakt mellom Statoil som selskap og Giffen, sier informasjonssjef Kjersti Tvedt Morstøl i StatoilHydro til DN.

Saken mot den tidligere bankmannen og avtalefikseren James Giffen er den største korrupsjonssaken noensinne etter den såkalte Foreign Corrupt Practices Act den amerikanske loven mot bestikkelser i utlandet.

Selskapet Statoil var deleier i i Kasakhstan spiller også en rolle i den omfattende saken: Statoil og åtte andre oljeselskaper i konsortiet OKIOC betalte nemlig 175 millioner dollar i signaturbonus i 1997 for adgang til oljelisenser i Kaspihavet, hevder den amerikanske tiltalen mot Giffen, som også hevder at Giffen sendte store deler av beløpet til seg selv og til kasakhstanske myndighetspersoner, ifølge DN.

Tidligere spydspiss i Statoils Kasakhstan-satsning Rolf Magne Larsen vil ikke si noe som helst om hvilke betalinger Statoil gjorde til hvem i Kasakhstan. Han viser til informasjonsavdelingen.

Det lyktes ikke DN igår å få kontakt med dagens Kasakhstan-sjef Per Einar Rettedal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.