Trond Giske kom med uttalelsen under et foredrag på handelshøyskolen BIs konferanse om fremtidens næringsliv.

Forslaget bryter klart med det som tradisjonelt har vært regjeringens holdning til bruk av oljepenger.

Vil diskutere
- Vi må diskutere om det er fornuftig å plassere hele oljeformuen i fremtiden i finansposter, eller om vi også skal bruke den fantastiske posisjonen vi har til å bruke kapitalen til å utvikle næring og sørge for eierattraktivitet ved å utvikle de klyngene vi har, sier Giske.

- Nå er det 3.000 milliarder kroner plassert i 8.000 selskaper verden over med en maksimumsgrense på 10 prosent i hvert selskap, altså finansielle posisjoner. Og vi har et konstant nivå på rundt 500 milliarder delt inn i strategiske selskaper her hjemme. Vi må diskutere balansen i det, mener han.

- Se på kineserne
Giske snakket etter professor Torger Reve, som torsdag la frem en forskningsrapport der han etterlyser større satsning på næringsklynger der Norge allerede har spisskompetanse.

Historisk har norske regjeringer vært tilbakeholdne med bruken av oljepenger i det hjemlige markedet, blant annet av frykt for økt press i norsk økonomi. Det er også derfor oljepengene brukes i henhold til handlingsregelen.

Giske mener imidlertid at tiden kan være inne for å bruke mer av oljeformuen på hjemmebane. Han viser blant annet til Kina som eksempel.

- Se på kineserne. De har hvert år et handelsoverskudd som kunne kjøpt hele Oslo Børs. Hele Oslo Børs! De plasserer det systematisk i strategiske ressurser, i råvarer, i teknologi, i merkevarer osv, påpeker næringsministeren.

- Jeg tror av og til at når det kinesiske politbyrå møtes og ser hva som skjer i Europa og i USA, så ler de hele veien til banken, fortsetter Giske.

- Vi må være like strategiske, like smarte, like kloke i forvaltningen av våre muligheter som de andre er, formaner statsråden.

Hyller Opera-gründer
Giske etterlyser også et sterkere, privat eierskap i norsk industri, som tør å satse langsiktig på norske selskaper. Han er full av lovord om det norske IT-selskapet Opera, som tilbyr en av verdens mest populære nettlesere.

- Jeg hyller (gründer og tidligere konsernsjef) Jon Tetzchner i Opera som sier ”nei, vi skal ikke selge, vi skal bygge et norsk selskap, som skal være verdensledende”. De har 250 millioner brukere. Det er Norges mest kjente internasjonale merkevare. Det er kanskje ikke så mange som vet at det er norsk. Men hver eneste dag klikker titalls millioner indere og andre seg inn via dette selskapet, sier en begeistret Giske.

- Vi trenger flere slike som satser på industri i Norge, som bygger videre og som ikke bare selger seg ut. Det har betydning at vi har et nasjonalt forankret eierskap. Vi skal bygge landet, ikke bare selge det ut.

- Det er et problem, som Torger (Reve) og Amin (Sasson) sier, og som Ole-Robert Reitan pleier å si: det er mange hyttepalasser på Oppdal som er bygget på disse bedriftene som ble verdt tre, fire, fem, 20, 30 millioner, og som er blitt solgt til amerikanere og andre, legger han til.

Redegjør for Stortinget
Nasjonalt eierskap er også på menyen når Giske torsdag ettermiddag skal redegjøre for sin rolle i TV 2-salget for Stortinget.

Næringsministeren har vært i hardt vær de to siste ukene, og Telenors styreleder Harald Norvik har beskyldt statsråden for å ha utsatt styret for et ”utilbørlig press” for å hindre at A-pressen solgte sin halvdel av TV 2 til danske Egmont.

Torsdag gjorde Giske alt han kunne for å formidle at han tar situasjonen med knusende ro. Under foredraget spøkte han blant annet med at man kan nå hvem som helst hvor som helst med en sms, selv om det ”spørs om det er så lurt”, og bemerket etter applaus i salen at det ikke er lov å klappe i Stortinget.

Da konferansier Terve Svabø antydet at det snart var på tide for Giske å gå, sa ministeren til stor fornøyelse for salen:

- Jeg blir her, jeg.

Til DN.no sier en mindre spøkefull, men like smilende Giske at han ser frem til å kunne svare for seg.

- Jeg ser frem til å gi min redegjørelse, det bli min mulighet til å si hvordan eierskapsprinsippene er og hvordan de praktiseres, og det er det Stortinget har bedt om.

- Har du tillit til Norvik som styreleder i Telenor?

- Det er generalforsamlingen og deretter bedriftsforsamlingen som gjør de formelle beslutningene i Telenor, så det har ikke jeg noen kommentar til.

- Kan Norvik fortsette som styreleder etter å ha gått så hardt ut mot den ansvarlige statsråden?

- Jeg har ikke noen kommentar til det.

Les også:

<b>Reve har funnet Norges vinnernæringer</b>

<b>Advarer mot tikkende pensjonsbomber på børs</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.