Finansnæringen er en av Norges mest lønnsomme næringer og har størst potensial for å styrke seg internasjonalt. Næringer som reiseliv og bioteknologi har derimot neppe noen lysende fremtid i møte med internasjonal konkurranse, er blant konklusjonene i et forskningsprosjekt, skriver Dagens Næringsliv.

-Finans er en utrolig viktig næring, og vi mener at næringen har gode vekstmuligheter i Norge, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI. På en stor konferanse på BI lanserer han i dag boken «Et kunnskapsbasert Norge» sammen med førsteamanuensis Amir Sasson.

Forskningsprosjektet er støttet av blant annet LO, NHO, Forskningsrådet og en rekke departementer.

Seks næringer å satse på
I sitt prosjekt peker Reve og Sasson ut seks næringer de mener er de mest konkurransedyktige og som har potensial til å lykkes internasjonalt, og dermed bør få ekstra forskningsmidler.

Disse er olje- og gass, maritime og sjømat - som de kaller de «globale kunnskapsnavene».

Samt finans, it og kunnskapsbaserte tjenester - som de kaller de «komplementære kunnskapsnæringene»

– Hvis du bruker den klassiske definisjonen av konkurranseevne, som er relative lønnskostnader, skulle det ikke være mulig å drive næringsliv i Norge, for vi har jo verdens høyeste kostnadsnivå. Vi sier at det er attraktivitet det handler om. Hva må Norge ha av kvaliteter for at den internasjonale delen av næringslivet velger å være her, sier Reve.

Han mener at kunnskap er en helt sentral faktor for å tiltrekke seg bedrifter. På områder der Norge har unike fagmiljøer og kunnskap, er Norge attraktivt, og bedrifter trekkes hit, mener han.

Les også: To kriser som truer Norge


Norske bedrifter ruster seg for full krise



<b>Gründer frykter norsk industridød</b>

<b>Spetalen: - I finansnæringen er halvparten ledige om fem år</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.