- Vi ser tegn på at vi får en avmatning i norsk økonomi og er opptatt av hvordan kapitaltilgangen til norske bedrifter påvirker dette bildet, sier Nærings- og handelsminister Trond Giske til DN.no.

Mandag hadde han innkalt til såkalt «toppmøte om kapitaltilgang for små og unge bedrifter» i hovedstaden.

Bakgrunnen for møtet var at NHD i kjølvannet av finanskrisen stadig får rapporter om risikoaversjon blant investorer og finansinstitusjoner. I tillegg vil det komme nye kapitalregler for bank- og forsikringsektoren som vil ha konsekvenser for tilbudet av kapital.

Unge og innovative bedrifter med høy risiko vil særlig rammes, påpeker Giske.

- Jeg ønsket å få et bilde på situasjonen, forteller han.

Rask avkl#229
På møtet fungerte Finans Norge-leder Idar Kreutzer som bankenes talsmann.

Overfor DN.no understreker Kreutzer viktigheten av en rask avkl#229 av hva som blir de nye reglene, samt at de nye bankkravene ikke må hemme kapitalmarkedet for mye.

- Dersom vi strammer til kravene for norske banker mer enn det som skjer i landene rundt oss, vil det ha negative konsekvenser for bankenes mulighet for å finansiere små- og mellomstore bedrifter, sier Kreutzer til DN.no og fortsetter:

- Nasjonalt regelverk må harmoniseres med våre konkurrentland, slik at norskbasert finansnæring, uavhengig av størrelse, sikres likeverdige konkurransevilkår med utenlandske konkurrenter. Nordisk harmonisering er et minimum.

Advarer mot ytterligere krav
Kreutzer mener i tillegg myndighetene må viser tilbakeholdenhet med et motsyklisk bufferkapitalkrav. Etter planen skal en avkl#229 komme i slutten av året.

Norske banker står allerede overfor andre krevende kapitalkrav de nærmeste årene og usikkerheten rundt de nye bankkravene har allerede fått bankene til å stramme igjen pengesekken, påpeker han.

- Utlånet til næringslivet har gått ned og at dette rammer særlig små- og mellomstore bedrifter. Ønsket om mer solide banker må sees opp i mot andre næringspolitiske hensyn. Det er i skjæringen mellom de to hensynene at vi finner de gode løsningene, sier han.

- Når vi ser at allerede introduserte kapitalkrav har en negativ vekstimpuls, advarer vi mot å innføre en motsyklus buffer raskt og med kraft fordi det vil være til en ytterligere svekkelse av lånetilgangen i markedet, sier Kreutzer.

DNB-sjef Rune Bjerke og administrerende direktør Kirsten Idebøen i Sparebank 1 var blant møtedeltakerne fra banksektoren. Representanter fra blant annet Argentum og Investinor var også til stede.

Giske beskriver innspillene som «interessante».

- Slike bedrifter er spesielt viktige for fremtidig vekst og verdiskapning. En god og kontinuerlig kapitalstrøm er viktig, sier han.

Les også:
<b>Bankkrav struper norsk investeringsvilje</b>
Varsler oppkjøpsboom

Les mer: Her er kravene bankene frykter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.