«Jeg er også imponert over handlekraften i Næringsdepartementet»
Kjell Inge Røkke

Ordene tilhører Kjell Inge Røkke, og de falt på en pressekonferanse en junidag for seks år siden. Daværende næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) hadde greid å få med seg resten av den rødgrønne regjeringen på at det var en god idé å gå inn med 4,8 milliarder kroner av statens penger i Aker Solutions. Hvis ikke, var politikerne overbevist om at Røkke ville selge selskapet til russerne.

Siden fulgte en historie full av handlekraft, men det var Røkke som handlet. Statens menn og kvinner ble brukt i en operasjon de ikke skjønte omfanget av før det var for sent og ble tross protester pent nødt til å være med på ferden.

Nå er Næringsdepartementet på banen igjen. Denne uken ba næringsminister Trond Giske Stortinget om en fullmakt til å bruke rundt to milliarder på å kjøpe aksjer i havbruksselskapet Cermaq.

Selv om Cermaq står på departementets salgsliste, er kjøpsfullmakten forsåvidt logisk.

Cermaq er under beleiring av konkurrenten Marine Harvest. Bak Marine Harvest står John Fredriksen, ikke noe mindre durkdreven forretningsmann enn Røkke og en god del rikere.

Giske bør vokte seg vel for å kjøpe aksjer til en pris ingen andre vil betale

Styret i Cermaq har hittil gitt Fredriksen en kald skulder med den begrunnelse at budet er for lavt. Det er ikke overraskende. Et styre er forpliktet til å jobbe for høyest mulig avkastning til aksjonærene, og må følgelig forsikre seg om at en budgiver har strukket strikken så langt som overhodet mulig før det sier ja til salg.

For å få frem verdiene og dermed tvinge Fredriksen til å betale mer, vurderer Cermaq-styret drastiske grep som en splittelse av selskapet.

Ifølge styret er et salg av Ewos, selskapets fiskefôrvirksomhet som bidrar med størstedelen av konsernets inntekter, én mulighet.

Et vel så opplagt alternativ synes å være å selge den mindre oppdrettsvirksomheten. Deretter kan Cermaq gå løs på den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca, en transaksjon selskapet var nær ved å gjennomføre, men som Marine Harvest lykkes å forpurre.

Som største aksjonær med 44 prosent av aksjene vil staten ved Giske nødvendigvis måtte være en sentral del av planen. Styret i Cermaq vet at løpet kan være kjørt dersom konkurrenten greier å sikre seg en tredjedel av aksjene. Da vil Marine Harvest ha negativ kontroll og kunne blokkere alle strategiske beslutninger på selskapets generalforsamling.

Det er liten grunn til å tvile på Giske når han sier at han ber om videre fullmakter for å «gjøre det som er nødvendig for å maksimere våre aksjonærverdier i Cermaq». Et statlig aksjekjøp i Cermaq har en adskillig bedre begrunnelse enn det som var tilfellet i Aker Solutions.

Men Giske bør vokte seg vel for å kjøpe aksjer til en pris ingen andre vil betale.

Politikere som spiller på Børsen, må huske på at de spiller med andres penger. Giske er utvilsomt en dealmaker av større format enn de fleste andre politikere, men han er ingen John Fredriksen.

Les også: Giske vil kunne øke i Cermaq (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.