Næringsminister Trond Giske ønsker økt handlingsrom i fôr- og oppdrettselskapet Cermaq, ifølge en melding mandag ettermiddag.

«Det foreligger per i dag et bud på Cermaq ASA. Regjeringen har behov for handlingsrom, for å ivareta verdiene i Cermaq på best mulig måte», heter det.

Åpner for oppkjøp
Det blir derfor fremmet en proposisjon til Stortinget tirsdag 11. juni der det blir bedt om fullmakt til både at staten kan kjøpe aksjer i Cermaq opp til en eierandel på 65 prosent, og at staten kan selge samtlige av sine aksjer.

Vi vil ganske umiddelbart ta kontakt med meglerhus for å gjøre klart for et oppkjøp Trond Giske

- Staten er åpen for ulike løsninger og har en intensjon om å bidra til en industriell løsning, som ivaretar verdiene i Cermaq på en god måte. Med disse fullmaktene skaffer vi oss det nødvendige handlingsrommet, sier Giske i meldingen.

Mener budet er for lavt
Næringsdepartementet, som er største eier i Cermaq med 43,54 prosent, har gjentatte ganger ganger avvist Marine Harvests frierier med begrunnelsen at budet har vært for lavt.

Giske gjentar dette budskapet på dagens pressekonferanse, og registrerer samtidig utspillet fra Cermaq-styret mandag.

- Vi mener budet fra Marine Harvest ikke gjenspeiler de verdiene som ligger i Cermaq, sier han.

company:ceq

Vil delta i strategiske løsninger
Styret i Cermaq oppfordret mandag aksjonærene til å «avvente mulige alternativer» og fastholder at budet fra Marine Harvest ikke reflekterer de underliggende verdiene eller synergipotensialet i transaksjonen.

- Vi er åpen for alle mulige løsninger, og også fremtidige strategiske muligheter fra statens side, sier Giske.

Dersom Stortinget gir sin tilslutning, vil regjeringen senere ta stilling til hvilken fullmakt eller fullmakter som eventuelt blir benyttet, opplyses det.

«Dette vil avhenge av de ulike mulighetene som kommer frem og hvilke verdier disse representerer», lyder det i meldingen.

Giske følger dette opp på pressekonferansen.

- I det jeg sier, avviser vi ingen løsninger, sier næringsministeren.

Meglerhus neste
Han påpeker at det vil kunne være aktuelt å kjøpe seg opp i Cermaq dersom selskapet er involvert i transaksjoner eller strategiske muligheter der Staten er bedre tjente med å øke eierskapet.

- Vi vil ganske umiddelbart ta kontakt med meglerhus for å gjøre klart for et oppkjøp, selvsagt avhengig av Stortingets godkjenning, sier Giske.

Budet fra Marine Harvest tilsvarer 107 kroner per aksje, omkring 9,9 milliarder kroner. Det er en økning på to kroner eller knapt 200 millioner fra det opprinnelige budet fremsatt i april.

Villig til å gi mer
Styreleder Ole-Eirik Lerøy har tidligere opplyst til DN.no at diskusjonene strandet på pris.

Det til tross for at man var enige om at en sammenslåing var det beste fra et industrielt ståsted, ifølge styrelederen.

Les også: - Vi har anstrengt oss kraftig

Lerøy var også villig til å øke budet, samt tilby en større andel aksjer i oppgjøret for å få løsningen på plass. Men, partene kom altså ikke til enighet.

Senket akseptkrav
I forrige uke ble det også klart at Marine Harvest senker sitt krav om minst 50 prosent aksept for budet, til 33,4 prosent, noe som også var varslet som en mulighet.

Det vil i tilfelle gi selskapet negativ kontroll over Cermaq, som vil si at Marine Harvest kan blokkere alle strategiske beslutninger av betydning som krever to tredjedels flertall.

Marine Harvest fjernet også forbeholdet om en økonomisk helsesjekk (due diligence) av Cermaq.

Sukret budet
Det økte budet fra Marine Harvest lyder på 8,6 aksjer i Marine Harvest pluss 53,25 kroner per aksje i Cermaq, tilsvarende 107 kroner.

Tilbudsperioden ventes løpe frem til kl. 09.00 norsk tid 21. juni.

Cermaq-aksjen CEQ var opp 0,46 kroner til 109 kroner, omsatt for 5,2 millioner kroner på Oslo Børs mandag.

Marine Harvest MHG endte ned 1,09 prosent til 5,9 kroner, omsatt for 51 millioner kroner.

Det lyktes ikke DN.no å komme i kontakt med Marine Harvest-styreleder Ole-Eirik Lerøy mandag.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest ønsker foreløpig ikke å kommentere saken da han er på reise og ikke kjent med innholdet i dagens melding.

Les også:
Marine Harvest senker Cermaq-krav

Fredriksen øker budet på Cermaq



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.