Beslutningen om et rentekutt på 1,75 prosentpoeng er historisk. Og styringsrenten kan forstatt komme noe ned i de neste månedene.

Følg Norges Banks pressekonferanse her.(Ekstern lenke)

Sentralbanken skriver i en pressemelding at renten bør ligge i intervallet 2 -3 prosent frem til neste pengepolitiske rapport som legges frem 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser.

- Siden utgangen av oktober er utsiktene for veksten ute og hjemme betydelig svekket. Samtidig faller prisveksten mer enn ventet. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å redusere styringsrenten mye denne gangen. Troverdigheten til inflasjonsmålet gjør det nå mulig å bruke pengepolitikken aktivt for å dempe utslagene av finanskrisen på norsk økonomi, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Nye, store forstyrrelser
På forrige rentemøte 29. oktober la hovedstyret opp til at styringsrenten burde ligge i intervallet fire til fem prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport, med mindre norsk økonomi ble utsatt for nye, store forstyrrelser.

Nå er bildet dramatisk endret, og intervallet kuttes kraftig.

- Norsk økonomi er utsatt for nye, store forstyrrelser, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Sentralbanken peker på at verdensøkonomien er i en kraftig nedgangskonjunktur, og at styringsrentene ute er satt vesentlig ned. I tillegg har oljeprisen falt videre.

- Også her hjemme ser veksten i økonomien ut til å bli markert lavere enn vi så for oss i oktober. Ny informasjon viser at bedrifter og virksomheter i Norges Banks regionale nettverk forventer fall i produksjonen og sysselsettingen de neste kvartalene, sier Qvigstad.

Risiko for markert lavkonjunktur
Prisveksten er på vei ned. På den andre siden har kronekursen vært svakere enn ventet. Den lave verdien av kronen bidrar til å dempe utslagene på norsk økonomi av konjunkturnedgangen ute.

- Risikoen for en markert lavkonjunktur i norsk økonomi har økt. Samtidig er faren for at inflasjonen fremover skal bli for høy redusert. Både hensynet til å stabilisere inflasjonen rundt inflasjonsmålet og hensynet til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting taler for at renten settes ned vesentlig, sier Qvigstad.

Det var på forhånd knyttet uvanlig stor spenning til sentralbankens rentebeslutning.

Anslagene varierte mellom kutt på 0,75 til 1,50 prosentpoeng. 7

Les om alle spådommene her: Gjedrem kan gjøre tidenes rentekutt

Norges Bank kuttet renten også på forrige rentemøte 29. oktober, da den ble kuttet med 0,5 prosentpoeng. Renten ble også kuttet med 0,5 prosentpoeng på et ekstraordinært rentemøte to uker tidligere.

Sist gang sentralbanken satte opp renten var 25. juni i år.

Kutter Gjedrem for mye? For lite? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.