Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener det norske pengemarkedet fungerer for dårlig. Det er dette markedet som i utgangspunktet bestemmer hvilken rente du har på boliglånet ditt.

- Rentepåslagene i pengemarkedet har generelt vært høyere i Norge enn i andre land, også i etterkant av finanskrisen. Det er et uttrykk for at rentefastsettelsen i markedet og omfordelingen av likviditet mellom bankene ikke fungerer effektivt. Tiltakene tar sikte på å få større aktivitet i den kortsiktige delen av pengemarkedet, en mer åpen og tilgjengelig rentefastsettelse og lavere påslag i pengemarkedsrentene, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding fra sentralbanken onsdag ettermiddag.

I dag er tremånedersrenten i pengemarkedet på 2,59 prosent, mens styringsrenten er på 2,0 prosent. Forskjellen, den såkalte spreaden, er dermed på 0,59 prosentpoeng. I årene før finanskrisen lå denne forskjellen normalt på rundt 0,25 prosentpoeng.

Dersom bankene plasserer mindre penger i Norges Bank og i stedet låner dem ut til hverandre, forskjellen mellom styringsrente og pengemarkedsrente kunne bli mindre, mener sentralbanken.

Norges Bank sender derfor ut et høringsnotat til Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) med sikte på å endre systemet for styring av bankenes låne- og innskuddsordninger i Norges Bank.

I det nye systemet legger sentralbanken opp til at bankene vil få en rente tilsvarende styringsrenten på en viss mengde innskudd. Innskudd utover denne kvoten vil gi en lavere rente.

I dag koster det lite for en bank å sitte med store innskudd i sentralbanken. Denne kostnaden vil øke i det nye systemet. En bank med innskudd større enn kvoten vil derfor motiveres til å tilby det overskytende i interbankmarkedet.

Dette vil legge til rette for en bedre omfordeling av likviditet bankene i mellom og mer aktivitet i den mest kortsiktige delen av pengemarkedet, mener sentralbanken.



Vil ha ny rentefastsettelse
Gjedrem er også misfornøyd med måten pengemarkedsrenten blir fastsatt på. De såkalte Nibor-rentene (Norwegian Interbank Offered Rate) blir hver dag satt på grunnlag av renter fra et lite utvalg banker. Nordea, DnB Nor, Handelsbanken, Fokus, SEB og Swedbank er bankene som utgjør hele utvalget.

Norges Bank sender derfor også brev til FNO der den oppfordrer organisasjonen til å ta initiativ til å etablere et mer åpent og tilgjengelig system for bankenes beregning av pengemarkedsrentene i den såkalte NIBOR-kvoteringen. NIBOR-kvoteringen bør etter Norges Banks syn følge internasjonal praksis med et formalisert og offentlig kjent regelverk, heter det i pressemeldingen.

- Høringen er åpen. Vi inviterer til et konstruktivt samarbeid med bankene for å bedre virkemåten i det norske pengemarkedet, sier sentralbanksjefen.

Varslet endringer
Da Gjedrem holdt et foredrag for norske økonomer på et arrangement i regi av Center for Monetary Economics på Handelshøyskolen BI i begynnelsen av september benyttet han anledningen til å varsle at det ville komme endringer i sentralbankens håndtering av bankenes innskudd i Norges Bank.

Statistikken viser nemlig at de norske bankene har økt innskuddene i sentralbanken betydelig de siste årene. Gjedrem mener at norske banker er blitt for komfortable med sentralbankens ordninger i etterkant av finanskrisen.

- At etterspørselen etter innskudd i Norges Bank følger en kontinuerlig stigende kurve er vi ikke særlig godt fornøyd med, sa Gjedrem til DN.no den gangen.

Påvirker boliglånsrenten din
Dersom bankene øker innskuddene i Norges Bank, betyr det at de har mindre penger å låne ut til andre banker. Det kan føre til at renten stiger i pengemarkedet, som er markedet hvor bankene låner penger av hverandre. Det er dette Gjedrem nå ønsker å gjøre noe med.

Siden sommeren 2007 har forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten vært uvanlig høy. Pengemarkedsrenten skal i utgangspunktet følge endringer i styringsrenten, men den påvirkes også av andre faktorer, som for eksempel utviklingen i internasjonale markeder og hvor villige norske banker er til å låne ut penger til hverandre.

- Vi vil gjerne at det skal være et mer effektivt pengemarked. De rentene som danner seg i pengemarkedet er viktige for folk flest fordi bankenes utlånsrenter og bedriftenes utlånsrenter er knyttet opp mot disse rentene, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Les mer om hvordan bankenes likviditetsstyring påvirker boliglånsrenten din: Rydder i rentemarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.