Ekspertene er enige om at Norges Bank holder renten uendret på rentemøtet klokken 14.00 i ettermiddag. Ifølge 11 økonomer som TDN Finans har intervjuet venter samtlige at det er størst sannsynlighet for at renten blir liggende på rekordlave 1,25 prosent.

Selv om ekspertene er noenlunde sikre på hva sentralbanken gjør, er det likevel knyttet stor spenning til hva sentralbanken sier i forbindelse med rentebeslutningen.

Dersom renten faktisk blir holdt uendret, vil økonomene spesielt lete etter en formulering som denne fra sentralbanksjefen:

"Vi har som et alternativ vurdert å øke renten, men en samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret nå".

- Det vil i tilfelle være et sterkt signal om at renteøkningen kommer i oktober, sier makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Hun mener det er stor sannsynlighet for at det faktisk kommer en slik uttalelse dersom renten ikke blir satt opp.

- Det bør det gjøre, og det vil være veldig rart dersom de ikke diskuterer å sette opp renten på møtet i dag. Og dersom de seriøst har vurdert det, skal det komme i pressemeldingen, sier Boye.

Oppdatert: Renten forble uendret - og hintet kom

- Binder seg ikke
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities mener også at en slik uttalelse vil bli oppfattet som et signal om renteøkning i oktober. Men han mener sentralbanken på ingen måte binder seg til å faktisk levere en økning i oktober..

- Det betyr ikke at de er sikre på at de vil øke neste måned, for hadde de vært sikre hadde de økt renten allerede i dag, sier Wilhelmsen til DN.no.

Han mener et slikt signal likevel vil gi økt sannsynlighet for en renteøkning på neste møte, forutsatt at de økonomiske nøkkeltallene fra nå og frem til møtet bekrefter bildet om at konjunkturene har snudd.

- Men dersom nye data mellom nå og oktober er mye svakere enn antatt har ikke Norges Bank bundet seg i det hele tatt. Da kan de fint holde renten uendret på møtet i oktober, sier Wilhelmsen.

- Gå long i kroner
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Markets mener kronen vil gå sterkere selv om det ikke kommer en renteøkning i dag.

- Sett at de hever renten vil kronen styrke seg. Hvis de ikke hever i dag vil de gjøre det neste gang. Da vil kronen også styrkes. Det betyr at man har svært liten nedsiderisiko i kronen. Dette er ikke tatt ut i markedet i forkant av møtet, så man burde gå long i kroner, sier Syed til DN.no.

Katrine Boye i Nordea Markets tror at markedet rett og slett forventer forventer en setning om at det ble vurdert å heve renten.

- Hvis det ikke kommer vil vi fort se at kronen går en del svakere og at rentene faller, sier Boye.