Det er fortsatt fokus på den europeiske gjeldskrisen. Piigs-renter steg mandag mens de falt i resten av Europa.

- Det er en pågående usikkerhet fra Europa som minner oss om at det er farlig der ute og at situasjonen er langt fra stabil, sier rentestrateg David Ader i CRT Capital Group til Bloomberg News.

Det amerikanske kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s nedgraderte fredag kveld utsiktene til Italias kredittrating fra stabile til negative. Nedgraderingen reflekterte økt bekymring for landets gjeldsnedbyggingsplan.

Italienske toårige statsrenter steg likevel bare seks basispunkter til 3,039 prosent. Til sammenligning er tilsvarende spanske renter på 3,6 prosent, mens portugisiske er på ti prosent.

Greske renter steg til høyeste nivå noensinne med en oppgang på 53 basispunkter for toåringen til 24,5 prosent og 45 punkter for tiåringen til 16,6 prosent. Oppgangen kom til tross for at den greske statsminister George Papandreou har sagt at en restrukturering ikke vil bli nødvendig.

Den irske tiåringen steg 33 punkter mens den portugisiske steg 18 punkter. Ellers falt statsrenter i USA og Europa. Den norske tiåringen falt fem punkter til 3,384 prosent.

Les også: Gjeldsfrykt rammer Wall Street (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.