Gjeldsfrykten i eurosonen tiltok i styrke mandag. Børsfallet på alle de store børsene i Europa smittet dessuten over til de amerikanske børsene.

Allerede ved åpning falt de toneangivende indeksene markert. I løpet av handelen var det få lyspunkter. 29 av de 30 selskapene i industri-indeksen Dow Jones endte i rødt.

Finansaksjer faller
- Eurosonen er i fokus i dag, og bekymringen er at krisen vil fortsette i lang tid, og at det kanskje er risiko for et gresk mislighold. Vi har allerede hatt nedgraderinger av Hellas, Irland og Portugal det siste året, og det ser ikke ut at spredningen stopper, og resultatet er at det ikke er noe risikoappetitt, sier sjefstrateg David Jones i IG Markets til CNNMoney.

Hellas står fortsatt i sentrum for mesteparten av begivenhetene, men markedet har også begynt å rette oppmerksomheten mot andre land som kan komme i samme situasjon.

- Fokus har begynt å skifte over mot andre Piigs-land. Italia fikk sine utsikter nedgradert fra stabile til negative av S&P i uken som gikk. Imidlertid er Spania av langt mer umiddelbar interesse, skriver Handelsbanken markets i dagens morgenrapport.

Valg i Spania
Bekymringene for den spanske statsgjelden tiltar etter at det regjerende sosialistpartiet ble taperen lokalvalget søndag. Før valget hadde demonstranter oppfordret til å stemme på mindre partier fremfor Sosialistpartiet og det ledende opposisjonspartiet Folkepartiet.

- Helgen generelt, inkludert valget i Spania, har gitt oss nok en grunn til å være bekymret for gjeldssituasjonen i euroområdet, sa valutastrateg Sean Callow i Westpac Banking til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Mandag ettermiddag ble det også kjent at Fitch' rating av belgisk statsgjeld på AA+ er satt til negative utsikter.

Les mer: Økt frykt for Spania

Oljeprisen faller også markert tilbake mandag. Nordsjø-olje blir mandag ettermiddag handlet for 109,36 dollar fatet, ned 3,04 dollar fra fredagens sluttnotering. Oljeprisen har de siste ukene falt fra en topp på over 123 dollar fatet tidlig i mai.

Les mer: Oljeprisen raser

Indeksene (klokken 15.57)