Gjensidige Forsikring godtok ifjor høst en bot fra Datatilsynet på 600.000 kroner for selskapets håndtering av personopplysninger og for spaning på intetanende kunder.

Nå er selskapet igjen varslet om en tilsvarende bot for brudd på behandlingsgrunnlaget fra samme periode (se faktaboks), ifølge Datatilsynet.

Vi ser at de tar seg veldig store friheter Datatilsynet

Vil sende sterkt signal
Juridisk fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet bekrefter at Gjensidige er varslet om en bot på nye 600.000 for nye forhold fra samme tidsperiode som den tidligere saken.

- Her er det meningen å sende et sterkt signal til forsikringsbransjen, sier hun til DN.no.

  I den forrige saken så Datatilsynet på om Gjensidige hadde etterlevd plikten til internkontroll og informasjonssikkerhet, systempliktene. Selv om praksis ikke er på plass, kan selskapet i teorien gjøre alt lovlig, som Gjensidige selv hevdet, forklarer Rønnevik.

- En praksis vi må få slutt på
I den konkrete saken ville derfor Datatilsynet se hvordan Gjensidige i praksis gjorde dette, ifølge henne.

- Dette går på andre bestemmelser om behandlingsgrunnlaget, og at man må ha en hjemmel for å behandle personopplysningene på den måten. Det var det vi vurderte i denne saken, og de har gått utover det som er tillatt, sier Rønnevik.

company:gjf

- Hvor alvorlig er dette?

- Vi ser veldig alvorlig på dette. Dette er en sak som illlustrerer ganske godt mener vi hvorfor det er nødvendig med en nærmere regulering av den type virksomhet som Gjensidige her har bedrevet. Vi ser at de tar seg veldig store friheter og akkurat i denne saken så har de i tillegg til den omfattende spaningen som de har gjort, med også bruk av videofilming, også vært hjemme hos den kontrollerte og presentert seg som privatpersoner, og forledet samboeren hans til å gi opplysninger i sakens anledning. Dette mener vi er svært klanderverdig og en praksis som vi må få slutt på, sier Rønnevik.

Tillates som bevis
Problemet forsterkes ved at domstolene i denne type saker tillater opplysningene som hentes inn på denne måte, som bevis i sivile saker, ifølge direktøren.

- Det betyr at selskapene vil mene at det er formålstjenlig og økonomisk regningssvarende å benytte ulovlige metoder fordi de vinner lett på den måten, ved å bryte loven, sier hun.

Det blir da opp til Datatilsynet å håndheve personopplysningsregelverket, påpeker Rønnevik, som etterlyser særregulering av området.

- Det er et sterkt både til gjensidige og andre i bransjen som ønsker å benytte denne typer metoder om at det vil vi slå hardt ned på, sier hun.

Paradoksalt er selv politet er forhindret fra å benytte metodene som forsikringsbransjen her bruker, og som legges frem i retten, ifølge Datatilsynet.

- Det å forlede noen til å gi opplysninger vil selv ikke Politiet en gang kunne bruke, så lovgiver må banen, og dette er noe forsikringsbransjen må ta opp med lovgiver.

- Faktafeil
Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige mener det blir helt feil av Datatilsynet å illegge selskapet et overtredelsesgebyr mens prosessen med å dra opp skillelinjene for etterforskning av forsikringssvindel er pågående i personvernnemnda.

- Det blir som å dele ut en parkeringsbot to ganger for samme feilparkering, sier han til DN.no.

Thoresen påpeker også at Datatilsynets anmerkninger er lastet med faktafeil, og at dette vil bli nøye vurdert når selskapet nå setter seg ned for gi sine merknader til varselet.


"Gjensidige Forsikring pålegges å betale et overtredelsesgebyr til statskassen, pålydende kr. 600.000 - kroner seks hundre tusen, for å ha hentet inn sensitive personopplysninger gjennom blant annet skjult observasjon og videoopptak av N/A uten at det forelå behandlingsmessig grunnlag etter personopplysningslovens §§ 8 og 9".




omfattendeintens

i det minste grovt uaktsomt



egne interesserklart økonomisk motivert




BAKGRUNN:
Gjensidig mistillit
Gjensidige godtar overvåkingsbot
Gjensidige spanet på intetanende kunder
Gjensidige refses for håndtering av personopplysninger

<b>- Som å dele ut en parkeringsbot to ganger for samme feilparkering</b>

Les også:
Svakere fra Gjensidige

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.