Societe Generale (SocGen) mener at den mulige fusjonen mellom Yara International og CF Industries ikke bør være mellom likeverdige parter, slik selskapene har meldt.

SocGen mener CF-aksjonærene bør søke en premie fra Yara, ettersom CF har en lavere eksponering til gasspriser og en sterkere posisjon i USA, som er et premium nitrogenmarked.

Videre viser meglerhuset til at risikovekten av Yaras høykostnadsnitrogenenheter i Europa er betydelig høyere enn CFs nitrogenkapasitet i USA, samtidig som man ser svært lite overlapp mellom selskapenes operasjoner og kjernemarkedet, noe som antyder at det trolig er begrenset potensial for synergier.

For Yaras del ser SocGen-analytikerne likevel positive aspekter ved en eventuell avtale, men understreker at investorer bør vente på flere detaljer rundt hva Yara må betale, og stå imot fristelsen til å kjøpe spekulativt.

Ser begrenset med synergier

Credit Suisse har også merket seg at det ikke er sluppet noen detaljer ved en potensiell fusjon, og ser også begrenset med synergier. Disse estimeres til mellom fem og ti kroner pr Yara-aksje. Dette kommer, ifølge det sveitsiske meglerhuset, primært fra tilgangen til rimeligere råstoff og energi, i form av naturgass, i USA.

SEB gjentar mye av meningene fra SocGen og Credit Suisse. I en oppdatering onsdag skriver det meglerhuset at det er litt tidlig å spekulere rundt synergier, men understreker av eventuelle synergier vil være relatert til nedstrømsalg og distribusjon, samt produktporteføljen.

Hovedrasjonalet for fusjonen er for Yara, ifølge SEB, å få et sterkere fotfeste i de nordamerikanske gjødselmarkedene.

Morgan Stanley mener det må klargjøres betydelige omsetnings- og kostnadssynergier for å rettferdiggjøre en fusjon mellom CF Industries og Yara International.

SocGen har kursmål på Yara-aksen på 316 kroner, mens Credit Suisse har 320 kroner og SEB har 325 kroner.

Les også:

Norges største minnesmerke over en fiasko

XXL overtegnet på under ett døgn

- Vi opplever stadig sterkere tilførsel av olje  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.