Det afrikanske kontinentet sør for Sahara-ørkenen spås en rakettvekst de neste 30 årene. En av dem som nyter godt av utviklingen er den nigeriaske seriegründeren Aliko Mohammed Dangote (56).

Bygget imperium
Fra sitt kontor i Lagos styrer han i dag et konglomerat som strekker seg fra Senegal til Sør-Afrika, fra sement til raffineri-, mel- og sukkervirksomhet.

Det har på få år gjort ham til Afrikas rikeste mann, og en av verdens mektigste, ifølge det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes Formuen anslås å være på 16 milliarder dollar.

Den investerer han også lokalt, som har gitt Nigeria mye å takke ham for.

- Aliko Dangote fortjener flere ærebevisninger enn noen av oss politikere, har Nigerias president Goodluck Ebele Jonathan uttalt.

Ikke klar for å bli fattig
Selv legger han ikke skjul på sine bånd til landets ledelse. Men han er bekymret.

- Har vi de feile menneskene ved makten, er alle pengene mine bortkastet. Jeg ønsker ikke at Nigeria skal bli et nytt Zimbabwe, så jeg er bekymret for den politiske retningen til landet mitt. Dersom dårlige og uerfarne politikere styrer makten i Nigeria, kan min formue bli til fattigdom og jeg er ennå ikke klar for å bli en fattig mann, skal Dangote ha sagt ifølge nairaland.com.

Gjennom hovedvirksomheten og børsnoterte Dangote Cement har Dangote skapt en pengemaskin mange vil misunne ham. Selskapet verdsettes til omkring 20 milliarder dollar, har nær ingen gjeld, og trykker ut over 300 millioner dollar i kontanter - hvert år.

Kjell Roland, Norfund.
Kjell Roland, Norfund. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Som Rockefeller, Carnegie og Vanderbilt
Afrika-ekspert og toppsjef Kjell Roland i Statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund, sammenligner Dangote med olje- og stålbaroner som Rockefeller, Carnegie og Vanderbilt, som ved inngangen til 1900-tallet bidro til å bygge USA og la grunnlaget for den økonomiske supermakten de er i dag.

Fremvoksende og umodne markeder byr på store muligheter for gründere med de rette forbindelsene, påpeker han og viser til telekom-milliardær og verdens rikeste, Carlos Slim i Mexico, samt olje-oligarkene i Russland. Eller Sam Eyde i Norge for hundre år siden.

- Det vokser frem fantasiformuer i løpet av to tiår, sier Roland, som legger til at man også skal ha en god porsjon flaks.

Disse gründerne sitter gjerne på virksomhet som er allerede er superlønnsom, ofte med monopoler. I spede markeder er det infrastruktur som gjelder, forklarer Roland. Men det også bakveier bidrar, advarer han.

- Bare ikke glem at det underliggende er en enorm vekst, og at det er noen som betaler for disse tingene selv om prisene på telekom eller sementen er for høye. Selv i de fattigste landene så dekkes det noen behov, sier Roland.

«Svært lønnsomt»
Han mener det heller ikke er tilfeldig at Dangotes formue er bygget på sement. Som man også kan lese ut av norsk industrihistorie er sement «svært lønnsomt», påpeker han.

Afrika-eksperten tror også man vil se flere gründere som Aliko Dangote i årene som kommer. Nøkkelen blir å vokse utover sine lokale markeder.

Først og fremst venter han at dette vil skje innen konsumvarer, der det handler om å lage merkevarer og selge dem til den raskt voksende middelklassen, mener han.

- Det å drive Rema og Rimi har vist seg å være svært lønnsomt i Norge hvis man gjør det riktig i skala. De historiene vil man også få se i Afrika, sier Roland.

Norfund-sjefenser jobbskapning som den viktigste utfordringen for kontinentet.

- Det blir særdeles viktig å kunne tilby en fornuftig fremtid til den svært raskt voksende unge befolkningen, særlig unge uten utdanning men også den voksende andelen utdannede. Nord-Afrika viser med all tydelighet ubehaget ved å ha en stor, utdannet og ung befolkning som ikke har noen fremtid, sier Roland.

Les også:
<b>Dette er Afrikas største investeringsproblem</b>

Varsler afrikansk supervekst

<b>Afrika: Derfor øker investorene innsatsen</b>

Det største spørsmålet i Kina akkurat nå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.