Styreformann i den mektige matvaregiganten NorgesGruppen, Knut Hartvig Johannson, er fjerde generasjon kjøpmann, og svært mediesky.

Hans motto er "Hold kjeft, og tjen penger".

Når Dagens Næringsliv tar kontakt for å høre om Johannsons syn på skatt, akspeterer han å gjøre et sjeldent unntak.

-Når formuesskatten på arbeidende kapital har så alvorlige virkninger, da må vi være villige til å akseptere nær sagt ethvert annet alternativ, eventuelt også økt skattlegging for rike. Vi må være villige til å vurdere hele spekteret av skatteobjekter, kapitalavkastning, inntekter, forbruk og eiendom. Det er ikke mulig å være mer konkret enn dette, sier Knut Hartvig Johannson til DN.

Han tror næringsminister Trond Giskes åpning for å bytte formuesskatt mot eiendomsskatt er et signal om at en endring er på gang.

Ikke ute etter skattelettelser
Knut Hartvig Johannson vil bli kvitt formuesskatten, som han karakteriserer som «en meningsløs sammenblanding av person -og bedriftsbeskatning».

Han forsikrer likevel at han ikke er ute etter generelle skatteletter for de rike.

Hovedproblemet, slik Johannson ser det, er at formuesskatten svekker norske bedrifters konkurranseevne.

- Denne skatten er jo i realiteten en skatt på bedriftene. Det er bedriften som må skaffe det beløp som skal til for at skatteregningen kan betales. Og denne særnorske skattebelastningen tillater vi oss å opprettholde her i Norge når vi er en del av en global økonomi hvor norsk næringsliv skal konkurrere med utlendingene. Vi må ha en grenseløs tillit til oss selv når vi mener at vi kan tåle dette handikapet. Eller er vi bare naive?, sier Johannson til DN.

Les også: Giske står fast på skatteforslag

- Du får økt boligskatt uansett

Sikker på at formuesskatten forsvinner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.