– Dette er en helt nødvendig debatt, sier Giske til Dagens Næringsliv.

Det var torsdag at Giske lanserte forslaget om å bytte formuesskatt mot eiendomsskatt. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forklarte senere samme dag at Soria Moria-erklæringen gjelder.

– Trond Giske mener det vi har vedtatt at han skal mene, sa Stoltenberg og viste til at Soria Moria-erklæringen slår fast at formuesskatten skal opprettholdes.

Giske står fast på sitt.

– Jeg er fullt innforstått med at Soria Moria-erklæringen gjelder for inneværende stortingsperiode, men jeg har da heller ingen ambisjoner om at et så bredt skatteforlik gjøres over natten, sier Giske.

Han presiserer at han ikke tar til orde for å fjerne formuesskatten helt, men at han vil ha en dreining fra produksjonsmidler til eiendom.

– Det kan være fornuftig å ha en lavere formuesbeskatning i bunnen, sier Giske.

Giske tror det kommer til å bli slik han ønsker.

– Jeg er helt sikker på at det kommer til å skje, at det kommer til å bli en utjevning og forskyvning av skatten bort fra produksjonsmidler og over på eiendom. Rett og slett fordi det er det som er situasjonen verden over og vi er del av en global økonomi. Og jeg har ennå til gode å møte en økonom som er uenig, sier Giske.

Han tolker Stoltenbergs reaksjon som en presisering av hva som gjelder for nåværende stortingsperiode.

Les også: Hagen skamroser Giskes utspill

<b>- Jens tenker bare på skatt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.