Oslo Børs nådde nye rekordnotering både tirsdag, onsdag og torsdag, og selv med fallet i dag er hovedindeksen fortsatt over 700 poeng.
Avance Gas og BW LPG falt henholdsvis 4,4 prosent og 3,2 prosent, på tross av at det tilsynelatende ikke er noen selskaps- eller sektorspesifikke nyheter som berettiger bevegelsen.
– Det er ingen nyheter som forklarer fallet, sier analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier.
Daul får støtte av Clarksons Platou-analytiker Frode Mørkedal.
– Det er ikke noe spesielt som har skjedd i dag. Ratene har sklidd litt, med det er ikke noen store endringer, sier Mørkedal.
Både Daul og Mørkedal sier at det er sannsynlig at det er gevinstrealisering bak nedgangen.
Mørkedal forklarer at den kraftige oppgangen i flere shippingaksjer, og særlig gassrederiene, har vært drevet av spekulasjoner og forventninger om en litt mer langsiktig bedring i markedet.
– Det har jo vært veldig mye optimisme i det siste på grunn av oljeprisen. Oppgang i oljeprisen stimulerer produksjonen av amerikansk skiferolje, og dermed assosiert gass, men vi har regnet på arbitrasjen mellom USA og Japan, og den har forsvunnet nå, sier han.
Gikk for mye
– Aksjene gikk kanskje litt vel mye, og forskutterte trolig en arbitrasje. Mange investorer har sagt til oss at de venter høyere oljepriser på sikt, kanskje opp mot 70 dollar. Da er det naturlig å se for seg arbitrasje, ettersom gassprisene i Japan typisk er knyttet opp mot oljeprisen. Disse utsiktene har gjort at folk har vært villige til å se lengre frem i tid, på tross av at markedet for øyeblikket fortsatt er utfordrende, sier Mørkedal videre.
Det kan også være mulig at investorer nå vurderer shorting i shippingsektoren.
– Det har vært et hurtig, sentiment-drevet rally, men det tar jo tid før vi faktisk ser de bedringene som markedet har forventet, sier Clarksons Platou-analytikeren.
Økte kostnader
Ellers er Nordea Markets ute med en shippinganalyse fredag.
Meglerhuset skriver at det generelt ser en solid vekst, men at kostnadene har økt. De skriver at eiere av LNG-skip og FSRUer vil tjene på solid vekst i gassvolumet.
«Det at spotratene for store gasstankere er mer stabile, spesielt drevet av en økende etterspørsel i Asia, samtidig som flåteveksten i 2018 vil være minimal, gir en solid oppside for store gasstankere», skriver Nordea.
Nordea nedgraderer imidlertid Höegh LNG og Golar LNG til hold fra kjøpsanbefaling. Grunnen til at Höegh-aksjen nedgraderes er at Nordea har redusert estimatene på langsiktige rater og økt estimatene på de operasjonelle kostnadene til selskapet.
Meglerhuset venter for øvrig en gradvis bedring i tørrbulksegmentet, med en økning i etterspørsel sammen med en lavere flåtevekst. Diana Shipping oppgraderes til kjøp fra hold.
DNB Markets på sin side nedgraderer sin anbefaling på Golden Ocean til hold fra kjøp, mens kursmålet på aksjen økes til 46 kroner fra 45 kroner. De gjentar synet om at tørrbulk er midt i en bedring, men mener noen aksjer har løpt for langt foran de fundamentale forholdene. Golden Ocean falt 4,2 prosent.
Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,21 prosent til 707,98 poeng, omsatt for 2.880 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.