Ryktene om Googles mobilprosjekt har pågått lenge, og kildene ser ut til å ha vært godt informert. Google avslører nemlig nå at de har inngått en allianse med 34 aktører i bransjen som støtter deres mobilplattform Android.

Google lanserer ikke en egen mobil i denne omgang, men vil isteden forme programvaren og menyene du møter når du kjøper mobiler fra andre produsenter.

Dagensit.no deltok på lanseringen, som foregikk via en global telekonferanse.

Les også: Glodhett før Google-mobil

Se utviklerne presentere Android på Youtube

Vil endre industrien
Google-gründer Sergey Brin sparer ikke på kruttet når han skal beskrive viktigheten av nyheten. Her er det snakk om endringer av industrien, slik Google har bidratt til å endre internett og pc-verdenen, mener han.

- For ti år siden satt jeg i en liten bås på universitetet og bygde utrolige ting sammen med vennene mine ved hjelp av åpen kildekode og åpne standarder. Dette gjorde det mulig for oss å lage flotte nye innovative ting og distribuere dem til folk. Det er det vi gjør i dag, vi gjør det mulig å gjøre det samme på mobilen. Og mobilene er i dag faktisk kraftigere enn den svære kladden av en pc jeg jobbet på for ti år siden, sier han.

Mer frihet for brukerne
Android skal være en åpen platform som alle kan bruke og gjøre som de vil med. Kildekoden er åpen og kan fritt modifiseres. Målet er likevel at programmer laget for en type mobiler skal fungere også for alle de andre.

Mobilbransjen har så langt vært preget av lukkede proprietære systemer, der mobilprodusentene og operatørene i stor grad velger ut hvilke tjenester kundene skal ha tilgang til. Nå mener Google mobilverdenen vil bli mer som internett, der brukerne selv velger. Det er mulig for produsenter eller operatører å lage sperrer og begrensninger med Android også, men Google tror de fleste vil la brukerne installere hva de vil.

Det er denne modellen som har gjort det mulig for nye fenomener som Youtube, øyeblikksmeldinger og Facebook å spre seg som ild i tørt gress på internett. I mobilbransjen har nye tjenester gjerne tatt flere år å innføre, og hvilke tjenester du har tilgang til avhenger av hvilken operatør du bruker.

Ikke noen Gphone, foreløpig
Blant partnerne er giganter som T-Mobile, HTC, Qualcomm og Motorola. Disse former nå det som har fått navnet Open Handset Alliance. Det er disse som i første omgang skal lage mobiler og flere tjenester som skal sørge for at Android kommer ut på markedet.

- Vi annonserer ikke noen egen Gphone i dag. Vi forhåndsannonserer ikke produkter, men vil heller ikke utelukke det. Jeg tror det blir tusenvis av Gphoner, gjennom våre partnere, sier Google-sjef Eric Schmidt.

Norske ikke med
Listen over de 34 partnerne inkluderer ikke norske Trolltech, som har jobbet i mange år med å utvikle et Linux-basert mobilsystem. Derimot er Trolltechs partner Motorola med på laget, og det kan være dårlig nytt for Trolltech. Hittil har Trolltech ligget langt foran sine konkurrenter innen Linux-baserte mobilplatformer, men nå må de konkurrenre med giganter for Motorolas gunst på dette markedet.

Norske Opera Software er heller ikke med i alliansen, selv om de er ledende innen nettlesere for mobiltelefoner. Systemet har sin egen nettleser, understreker Google-sjef Eric Schmidt.

-Problemet med de fleste maskinene er at de ikke har fulle kraftige nettlesere. Android inkluderer en full kraftig nettleser som gir full internettopplevelse, sier han.

Blant de store selskapene som ikke er med, er det særlig verdt å merke seg at Nokia og Sony Ericsson glimrer med sitt fravær.

Her er listen over Googles allianse:

Aplix (www.aplixcorp.com),
Ascender Corporation (www.ascendercorp.com)
Audience (www.audience.com)
Broadcom (www.broadcom.com)
China Mobile (www.chinamobile.com)
eBay (www.ebay.com)
Esmertec (www.esmertec.com)
Google (www.google.com)
HTC (www.htc.com)
Intel (www.intel.com)
KDDI (www.kddi.com)
LivingImage (www.livingimage.jp)
LG (www.lge.com)
Marvell (www.marvell.com)
Motorola (www.motorola.com)
NMS Communications (www.nmscommunications.com)
Noser (www.noser.com)
NTT DoCoMo, Inc. (www.nttdocomo.com)
Nuance (www.nuance.com)
Nvidia (www.nvidia.com)
PacketVideo (www.packetvideo.com)
Qualcomm (www.qualcomm.com)
Samsung (www.samsung.com)
SiRF (www.sirf.com)
SkyPop (www.skypop.com)
SONiVOX (www.sonivoxrocks.com)
Sprint Nextel (www.sprint.com)
Synaptics (www.synaptics.com)
TAT - The Astonishing Tribe (www.tat.se)
Telecom Italia (www.telecomitalia.com)
Telefónica (www.telefonica.es)
Texas Instruments (www.ti.com)
T-Mobile (www.t-mobile.com)
Wind River (www.windriver.com)

Les mer om Open Handset Alliance på deres hjemmeside.

Tror du Google klarer å hamle opp med operativsystemene til Microsoft, Apple og Nokia? Si din mening!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.