De beinharde budsjettkuttene på til sammen 40 milliarder kroner ble onsdag lagt fram av regjeringen etter hardt press fra EU. Fredag sluttet den greske nasjonalforsamlingen seg som ventet til forslagene, som blant annet innebærer kutt i bonuser til offentlig ansatte og økt skatt på tobakk og alkohol.

Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder eurogruppen, mener grekerne nå viser at de er i ferd med å rydde opp i eget hus. Han har hele tiden avvist at Hellas kan vente seg økonomisk nødhjelp fra EU.

– Tiltakene er harde og tøffe. Forpliktelsene som den greske regjeringen tar på seg, legger helt klart til rette for at Hellas skal klare å komme seg ut av den situasjonen landet er i, sa Juncker etter et møte med den greske statsministeren George Papandreou fredag.

Uro under demonstrasjon
Demonstranter og politi barket fredag sammen i sentrum av Aten samtidig med at Papandreou besøkte Tyskland. Greske arbeidstakerorganisasjoner hadde på forhånd kunngjort demonstrasjoner i protest mot de nye innstrammingstiltakene.

Opptøyene startet etter at lederen av Hellas’ største hovedorganisasjon GSEE ble angrepet da han talte til demonstrantene utenfor nasjonalforsamlingen.

Først kastet noen kaffe og vann over GSEE-leder Yiannis Panagopoulos før en mann gikk fram og slo ham i ansiktet. Panagopoulos endte i håndgemeng med mannen og ble deretter ført blødende bort med opprevet skjorte.

Angrepet satte sinnene i kok blant de frammøtte demonstrantene, som begynte å kaste gjenstander mot opprørspolitiet som bevoktet bygningen. Politiet svarte med tåregass.

Ifølge øyenvitner deltok 50–60 personer i steinkastingen mot politiet, som samtidig opplyser at de fleste av de rundt 12.000 demonstrantene oppførte seg fint.

– Ikke «én cent»
Tysklands statsminister Angela Merkel roste sin greske kollega før møtet mellom de to.

– Han har tatt tyren ved hornene, slo hun fast.

George Papandreou håper å samle bred støtte for kuttplanene sine i eurogruppen, men kan ikke vente seg økonomisk støtte fra Tyskland.

Tysklands økonomiminister Rainer Brüderle sier Hellas ikke kan regne med «én cent» i tysk hjelp.

– Papandreou har sagt at han ikke ønsker én cent i hjelp, og det kommer han heller ikke til å få, sier Brüderle etter et møte med EUs industrikommissær Antonio Tajani.

Ikke folkelig støtte
I en meningsmåling publisert av en TV-kanal fredag, sier 90 prosent av de offentlig ansatte at de motsetter seg det foreslåtte kuttet på 30 prosent i bonuser som de ansatte får ved påske, jul og sommer.

76 prosent av de ansatte i privat sektor og 68 prosent av pensjonistene er også imot disse kuttene.

De to største hovedorganisasjonene til offentlig og privat ansatte kunngjorde også en tre timer lang streik fredag som rammet departementer, kommunale kontorer og banker. Skolene holder stengt hele dagen.

Sykehusene utførte bare livsviktige oppgaver ettersom også legene sluttet seg til streiken. Protestaksjonen rammet også tog- og veitransport, og en rekke flyavganger er enten kansellert eller forsinket.

De to hovedorganisasjonene organiserer om lag 2,5 millioner arbeidere, halvparten av den greske arbeidsstyrken.

Les også: Enorm etterspørsel etter Hellas-gjeld

Hellas må be om penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.