Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Vi er ikke kjent med noen generell fryktkultur i Innovasjon Norge, sier styreleder Per Otto Dyb (60) i Innovasjon Norge. Foto: Aleksander Nordahl
– Vi er ikke kjent med noen generell fryktkultur i Innovasjon Norge, sier styreleder Per Otto Dyb (60) i Innovasjon Norge. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Ukjent med fryktkultur

Styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge kjenner seg ikke igjen i påstanden fra toppsjef Anita Krohn Traaseth om en intern fryktkultur i selskapet.

Dette er saken

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth mener interne krefter driver en svertekampanje mot henne og andre nye nøkkelpersoner i Innovasjon Norge, som DN skrev tirsdag.

I blogginnlegget «Ær’e her’e er party» som ble publisert lørdag, skriver hun at hun har varslet styret om en «ukultur i selskapet».

Hun viser også til en rekke negative medieoppslag om Innovasjon Norge og det hun kaller drittpakker. Blant medieoppslagene hun viser til, er blant annet en sak i Dagsavisen om en kraftig økning i antall ansatte med høy lønn. En annen av sakene som er nevnt i bloggen, er en sak om at seks ansatte har stevnet Innovasjon Norge for usaklig oppsigelse.

Vis mer
Toppsjef Anita Krohn Traaseth gikk ut i DN tirsdag og sa at interne krefter driver en svertekampanje mot henne og ledelsen. I en intern styreprotokoll fra 22. oktober som DN har fått innsyn i, orienterte Traaseth styret om «behovet for å rette fokus på en intern fryktkultur».

– Vi er ikke kjent med noen generell fryktkultur i Innovasjon Norge, sier styreleder Per Otto Dyb (60) i Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge

Særlovsselskap som skal bidra til nærings- og distriktsutvikling.

Et resultat av sammenslåing av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, Norges Eksportråd, Norges Turistråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere i 2003.

Staten eier 51 prosent direkte, mens fylkeskommunene eier resten.

Hadde totale bevilgninger fra Regjeringen og fylkene på 2,8 milliarder kroner i 2014.

Vis mer
I en epost til DN legger han til:

Utdrag fra styreprotokollen

«Basert på en rekke skriftlige og muntlige tilbakemeldinger fra Innovasjon Norges kunder, bekymringsmeldinger til HR, samt Traaseths 1/1 samtaler med over 600 ansatte siste 14 måneder, varslet Traaseth styret om behovet for å rette fokus på en intern fryktkultur i selskapet. Denne kulturen er ikke representativ for selskapet, men stor nok da den materialiserer seg i form av negativ og uprofesjonell kundebehandling og mistrivsel på enkelte avdelinger og kontorer. Dette bekymrer ledelsen og Traaseth varslet om at det nå vil bli økt fokus og tiltak på å aktivt gå inn i saker som har utviklet seg til å bli skadelig for håndtering av selskapets kunder og intern trivsel blant kolleger.»

Vis mer
– Men den type omstilling og nedbemanning som Innovasjon Norge gjennomfører, som er ganske unikt i en offentlig virksomhet, skaper selvsagt frykt for egen jobb og fremtid, naturlig nok.

– Hva gjør styret konkret for å følge opp dette?

– Det er administrasjonens jobb å løse interne utfordringer. Styret ber om at tiltak iverksettes og løpende orienterer styret om fremdrift, svarer Dyb.

– Hvem frykter hvem?

– Har ingen kunnskap om hvem som frykter hvem, om noen, annet enn at i en omstilling vil jo noen frykte for sin egen fremtid, svarer Dyb i eposten.

Dyb uttaler også at de tar orienteringen fra styreleder til etterretning, og at han har full tillit til at ledelsen med Traaseth i spissen vil rydde opp.

– Traaseth har styrets fulle tillit til å drive den nødvendige omstillingen i Innovasjon Norge videre, skriver Dyb.

I blogginnlegget «Ær’e her’e er party» som ble publisert lørdag, skriver Traaseth at hun har varslet styret om «drittpakker» mot henne og ledelsen.

Dyb ønsket heller ikke tidligere denne uken å gå god for Traaseths påstand om at det foregår en ­svertekampanje med drittpakker.

– Det må stå for Traaseths regning når man opplever det sånn. Jeg har ingen grunn til å hverken tvile på det hun sier eller det motsatte, sa han da.

«Traaseth gjort sin del»

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI er overrasket over uttalelsen til styrelederen.

– Dersom Traaseth ikke hadde varslet styreleder om fryktkultur, ville det ikke vært så overraskende om styrelederen svarer som han gjør. Når hun faktisk har varslet, kan det virke som om styreleder sover, benekter eller tviler på innholdet i det Traaseth har fortalt, sier Bøhren.

Han leder Senter for eierforskning ved Institutt for finans på BI.

– Det er daglig leders jobb å tømme seg for styret, fortelle hva som skjer og ikke ha noen hemmeligheter overfor styret. Dette gjelder også saker som kan gjøre det vanskelig for daglig leder i styret, slik denne saken potensielt kan. Når det gjelder arbeidsdelingen mellom daglig leder og styreleder, har derfor Traaseth gjort sin del av jobben ved å rapportere om tøffe tider. Det synes mer uklart om styreleder har det, sier Bøhren.

– Sitter i styremøte og har hverken tid eller ønske om å gi noe tilsvar, skriver Dyb i en epost.

Staten har en eierandel på 51 prosent i Innovasjon Norge. Næringsminister Monica Mæland (H) henviser til styret og selskapet angående en påstått svertekampanje mot Traaseth.

Har snudd i saken

Tirsdag sa tillitsvalgt Anne Marie Kittelsen i NTL (Norsk Tjenestemannslag) at det «var mye som tydet på» at det finnes en ukultur internt i Innovasjon Norge.

Onsdag morgen gikk hun sammen med tre andre tillitsvalgte ut i DN og sa at det ikke finnes noen ukultur i Innovasjon Norge.

– Vi har ikke selv erfart noen ukultur i Innovasjon Norge, skrev de fire i en epost til DN.

Nå sier Kittelsen at det finnes «ukultur blant noen få».

– Det er ingen generell ukultur i selskapet, men en ukultur blant noen få som lekker til pressen, sier Kittelsen.

– Hvordan påvirkes de ansatte av denne saken?

– Det er mye diskusjoner her. Nå ønsker vi å roe ned dette og jobbe med saken internt, svarer Kittelsen.

– Er du kjent med at det eksisterer en intern fryktkultur i selskapet?

– Jeg kjente ikke til dette før jeg så det i avisen. Det må du spørre Traaseth om, svarer Kittelsen.

Traaseth ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer om saken, skriver kommunikasjonssjef Kristin Welle-Strand i en epost.

 

Gründeropprop støtter Traaseth

Oslo: Gründere er enig med Anita Krohn Traaseth i at det er behov for opprydding i Innovasjon Norge.

– Det begynte med at vi ville gi en felles stemme til hva vi gründere mente om saken, og så ble det en støtteerklæring til Anita Krohn Traaseth, sier gründer Geir Sande Nilsen.

Gründer Geir Sand Nilsen har startet et støtteopprop for Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. Foto: Adrian Nielsen
Han er en av to initiativtagere til oppropet som onsdag ettermiddag var signert av gründere bak et syttitalls bedrifter. I oppropet gir gründerne først og fremst uttrykk for at de mener avisartiklene om lederlønninger i Innovasjon Norge er et forsøk på en avsporing.

Nilsen mener, som Traaseth, at det er behov for opprydning i en ukultur internt i Innovasjon Norge.

– De må omstille seg. Det krever naturlig nok også en opprydding. Men her snakker jeg som én stemme, sier Nilsen.

– Min erfaring er usedvanlig bra. Jeg er blitt møtt av profesjonelle mennesker. Men jeg tror (på Traaseth, red.anm.) når hun sier det ikke er sånn alle steder, sier grunnlegger Olav Eggum (59) i Fanbooster.

Han har vært gründer siden 80-tallet.

– Hun vil fornye Innovasjon Norge, og det støtter vi henne i. Endringer gjør alltid vondt, sier Eggum.

– Jeg vil tro det er en kime til konflikt når man forsøker å drive et stort, halvstatlig selskap mer som en entreprenørbedrift, sier daglig leder Knut Wien (31) i Angel Challenge – et investorprogram for investeringer i oppstartsselskaper.

– Traaseth og resten av ledergruppen har sett at det er det selskapet må bli. For fem år siden lo vi gründere litt av Innovasjon Norge, som var mer opptatt av at bønder skulle bygge landbruk enn å støtte oppstartsselskaper med internasjonale vekstambisjoner, sier Wien.

Anita Krohn Traaseth ønsker ikke å kommentere saken.

Les hele avisen her.

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter