Allerede nå finnes det en rekke erstatninger til vanlig kumelk på markedet. For eksempel soyamelk, rismelk og havremelk.

Nå har imidlertid det amerikanske selskapet Muufri utviklet en metode for å lage «ordentlig» melk uten kuer, ifølge Sveriges Radios program Vetenskapsradion.

Enkelt forklart kan metoden beskrives ved at melken lages omtrent på samme måte som man brygger øl. Muufris metode omdanner vanlige gjærceller til å produsere melkeproteiner i stedet for å produsere alkohol. Deretter tilsettes kalsium og fettsyrer - og resultatet er melk.

Oppstartsselskapet fikk i 2014 en investering på to millioner dollar fra ventureselskapet Horizons Ventures i Hong Kong.

Skeptisk melkeforsker

– Vi kan allerede nå produsere alle de viktigste melkeproteinene og dessuten de strukturer som finnes i melk, uten å benytte kuer. Det er nøkkelen til å produsere melk som er slik du forventer deg den, sier Muufri-gründer Ryan Pandya til Vetenskapsradion.

Selskapet regner med at det nye melkeproduktet kan komme på markedet tidligst i 2018.

Det er ikke den svenske professoren og melkeforskeren Åse Lundh like sikker på.

– Det trengs mye forskning og kunnskap for å kunne skape et produkt med stabilt innhold av protein og fett, sier hun til Vetenskapsradion.

Interessert i mer gründerstoff? Les om hvordan diamantgründeren Leanne Kemp skal stoppe svindel og tyveri på DNgrunder.no!

Les også:   – Proteininntak i form av barer eller pulver er bortkastede penger
Kavli-rekord med melk og smøreost dnPlus (DN+)
Styrer Dagros fra en app dnPlus  (DN+)
Takker Tine for nedleggelse


 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.